Sutra u Vrnjačkoj Banji počinje 43. Festival filmskog scenarija, u okviru kog će, u takmičarskom programu biti prikazano 14 ostvarenja sa ovih prostora.

Festival će otvoriti film „Kralj Petar Prvi“ (scenario: Milovan Vitezović, Petar Ristovski i Vladimir Ćosić), u režiji Petra Ristovskog.

U takmičarskom programu biće prikazani i Delirijum tremens Gorana Markovića, O životu i o smrti Predraga Perišića u režiji Predraga Velinovića, Psi umiru sami Nikole Petrovića i Aleksandra Saše Radojevića.

Nakon toga slede Šavovi, film rađen po scenariju sarajevske scenaristice Elme Tataragić i u režiji Miroslava Terzića, Reži Dragana Nikolića, u režiji Koste Đorđevića, najkomercijalnije ostvarenje u sezoni 2918/2019 – Južni vetar Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića u režiji Miloša Avramovića.

U Vrnjačkoj Banji biće prikazano i najnovije ostvarenje Ajvar Ane Marie Rosi i Maje Todorović, u režiji Rosijeve, Četiri ruže po scenariju Balše Labovića i Vasilija Nikitovića u režiji Nikitovića, Teret Ognjena Glavonića, Taksi bluz Marka Backovića i Marka Jocića, u režiji Miroslava Stamatova i Pijavice za koji su scenario napisali David Albahari, Dragan Marinković i Dušan Spasojević, a režirao Marinković.

O nagradama će odlučivati Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević, laureati Festivala filmskog scenarija, i Milan Nikodijević, nekadašnji direktor festivala.

Van konkurencije 17. avgusta će biti prikazan film Godine u (v)etru Daneta Stanojčića, a u okviru postfestivalskog programa, 18. i 19. avgusta Balkanska međa Andreja Volgina, Između dana i noći Andra Martinovića i Koja je ovo država Vinka Brešana.

U okviru Festivala, u pratećim programima biće održana i Škola dramaturgije „Slobodan Stojanović“ koju će voditi Ivan Velisavljević. Zatim će uz učešće Slobodana Šijana i projekciju njegovog filma Ko to tamo peva biti obeleženo 70 godina Jugoslovenske kinoteke. Biće predstavljena i knjiga Milena Dravić ili ključ snova Anite Panić i O životu i o smrti Predraga Perišića i organizovan simpozijum „TV serije i filmovi: preplitanja i ukrštanja“.

Festival se završava 17. avgusta ceremonijom dodele nagrada.

(Izvor RTS) 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

30 Shares
Share30
Tweet
Pin
Share
Share