Nešto više od dve nedelje ostalo je do početka 53. izdanja Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala.

Organizatori su spremili niz promotivnih aktivnosti koje će žitelje glavnog grada podsečati na najvažnije pozorišno dešavanje u zemlji: 

Bitef ove godine u okviru Delikatesnog ponedeljaka sprema specijalitete koji će vas uveriti da ljubav na usta ulazi. Dođite 9.9. u 19h u KC Grad i #PočnimoLjubavIzPočetka!

Na tragu humanističkih vrednosti koje 53. Bitef namerava da dotakne i ostvari u prisnom i direktnom kontaktu sa svojom publikom, Kružok Milica magazina će pokušati da otvori temu ljubavi kao jedne od upravo tih vrednosti, koja ne podržava polje borbe i kompetitivnosti, već zahteva solidarnost, zajedništvo, poverenje.

Kružok će se dotaći stoga i pitanja rodne ravnopravnosti u ljubavi, a zatim i odnosa savremenog poimanja individualizma naspram ideje o slobodi.

Ljubav, kao fenomen prisutan u svakodnevnom životu, medijima i umetnosti, ovde se izdvaja u vidu temelja za promišljanje psihološkog, kreativnog i političkog stanja pojedinca u 21. veku. Razgovor će se održati 14.9. u 19h u KC Gradu.

Ove godine Bitef pokreće seriju edukativnih tribina namenjenih srednjoškolcima i studentima. Kroz zanimljive i uzbudljive teme (nasilje, zajednica, seksualnost, ksenofobija, itd) i relevantne govornike Bitef će uključiti mladu publiku u razgovor i pozvati ih da iste teme vide i u formi najznačajnijih svetskih pozorišnih ostvarenja danas.

Ove godine realizovaće se tribina Bitef i svet oko nas u Prvoj beogradskoj gimnaziji, kao i tribina Istorija Bitefa kao uvod u Istoriju svetskog pozorišta i drame na Fakultetu dramskih umetnosti.

Bitef ove godine i reciklira! Radi se o akciji skupljanja smeća koja ima za cilj da poveća svest o prirodnoj sredini, poveže zajednicu i na kreativan način iskoristi smeće za koje često mislimo da je neupotrebljivo, i to upravo na pozorišnoj sceni.

Bitef poziva sve one koji rade na sebi i na svom okruženju da se pridruže zajednici i u svojoj svakodnevici (kod kuće, na poslu, u školi…) odlažu reciklabilan otpad (isprane zatvorene plastične flaše, kartonski valjci od toalet papira, manje kartonske i papirne ambalaže od npr. keksa, paste za zube, itd). Pošto će ovaj otpad biti korišćen kao scenografija i rekvizita, važno je da on bude čist i bezbedan (bez oštrih ivica).

Na Trgu Nikole Pašića kod Bitef promo šatora biće postavljen i Zid ljubavi gde će publika i prolaznici moći da daju svoje odgovore na pitanja povezana sa sloganom festivala i fotografišu, kao i da se tetoviraju privremenim tetovažama inspirisanim konceptom 53. Bitefa.

Uz sve ovo, i ove godine Bitef će pratiti tradicionalni prateći programi:

Susreti sa autorima (i ove godine ih vodi dramaturškinja Milena Bogavac), Polifonija (slavi dvadeseti rođendan ove godine, te je stekla punu zrelost i kustosku samostalnost), Bitef bibliotekaFilozofski teatar samo su neki od ustaljenih pratećih sadržaja. 

Tu je i program Borka na Bitefu posvećen uspomeni na Borku Pavićević, koncert B Matinée u izvođenju No Borders Orchestra, koga čine muzičari poreklom iz regiona i koji je spoj ozbiljne i elektronske, klupske muzike (biće izveden u klubu Dragstor), PQ na Bitefu…

Dođite na Bitef. Počnimo ljubav iz početka.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share