KREATIVNO NAUČNO LUDILO

“Četiri sastavna dela DNK su Adenin, Citozin, Guanin i Timin. Njih smo kodirali u binarnom digitalnom formatu“, objasnio je Del Naja:

„Kada biste isprskali sprej na odgovarajuću podlogu mogli biste da ga dekodirate i slušate Mezanin. Pod uslovom da se prethodno pojavi odgovarajući plejer“, dodao je.

ZAPRAVO STARA IDEJA

U čitavom projektu članovima Massive Attack-a su pomagali naučnici TurboBeadsa koji su karijeru počeli da grade nakon završetka švajcarskog ETH Univerziteta. Njihov zadatak je bio da adaptiraju tehnologiju američkog biotehnologa Krejga Ventera.

Rodonačelnik skladištenja informacija je bio Mihail Neiman – sovjetski naučnik koji je svoju ideju izložio 1964 u jednom stručnom časopisu.

KAKO SU TO URADILI?

Robert Gras, profesor na ETH-u objašnjava da su binarni kod morali da konvertuju u kvartalni kod, kako bi skladištili informacije u veštački DNK:

„Umesto binarnog koda – 0 i 1, digitalni signal smo konvertovali tako da je adenin označen kao 00, citozin 01, guanin – 10 i timin – 11. Rezultat je struktura koja je identična DNK-u, iako nema nikakve genetske informacije“, objasnio je on.

ZAŠTO SU TO URADILI?

Osim odličnog marketinškog trika, tu je i – naučno gledano – ozbiljniji razlog.

„Potencijal ovakvog skladištenja je ogroman. U jednom miligramu molekula DNK može da se smesti kompletna Kongresna biblioteka. A uz to, nema potrebe za farmama servera koje se u celom svetu hlade i troše energiju“, navode članovi benda koji je oduvek pravio iskorake u primeni tehnologije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share