Poznati i priznati pisac i urednik u izdavačkoj kući Laguna, Vule Žurić, objavio je novi roman pod nazivom „Pomor i strah“. 

Promocija najnovijeg Žurićevog romana biće održana u utorak 28. avgusta u Delfi Caféu u beogradskom SKC-u.

Tema Žurićevog novog romana je epidemija kuge koja je zahvatila Srem krajem 18. veka, a koja je odnela samo u toj varoši preko 2500 života za manje od godinu dana.

O knjizi će osim autora govoriti Dejan Mihailović, urednik izdanja, i Vladan Bajčeta, književni kritičar. 

„Šturi zapis paroha Stevana Vezilića na listu kužnog jevanđelja bio je i više nego dovoljan da se zainteresujem za vreme, ljude i mesta koje je pogodila jedna od poslednjih velikih epidemija kuge na našem tlu“, rekao je Vule Žurić.

 „Iz obimne građe, koju su za sobom ostavili najvažniji akteri suzbijanja zaraze u Sremu krajem XVIII veka, izronila je priča o Irigu i njegovim tadašnjim žiteljima, o ljudima koji su hteli da im pomognu, o onima koji su nameravali da se na njihovoj muci obogate i o onima koji su usred užasnog pira smrti čak uspeli i da se zaljube u jednu tajanstvenu devojku očiju boje pepela“, rekao je Žurić: 

Držeći se fakata, stvarajući književne junake isključivo od ljudi koji su zaista živeli i umirali u Irigu od avgusta 1795. do avgusta naredne godine, hteo sam da opišem ne samo suzbijanje epidemije kuge, već i sučeljavanje dva sveta: onog evropskog, koji ’leči’ pre svega uvođenjem reda, i ovog našeg, balkanskog, koji je još uvek ’bolestan’ od sopstvenog višeslojnog i remetilačkog identiteta“, zaključio je pisac. 

Vešto uplićući istorijske događaje i likove u radnju i služeći se autentičnom leksikom i govorom ondašnjeg srpskog življa na granici Austrije i Turske, Žurić uspeva da na privlačan način, uprkos teškoj temi, dočara vreme i običaje jedne prohujale epohe, u kojoj su se na ovim prostorima pomešali narodi, verovanja, kulture i običaji.

„Pomor i strah“ je intrigantan roman koji, poput srodnih književnih alegorija (kao što su Kamijeva „Kuga“, Pekićevo „Besnilo“ ili Saramagovo „Slepilo“), ispituje granice ljudskosti u nevoljnim vremenima.

Na osnovu detaljnih svedočanstava koje su za sobom ostavili nemački i mađarski lekari koji su se bavili suzbijanjem kuge u Irigu, pisac, navodi Laguna, pokušava da rekonstruiše celokupnu proceduru čišćenja varoši, uplevši u ono što je fakat političku i ljubavnu intrigu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share