Srpska književnost ostala je bez Grozdane Olujić, velike spisateljice, čiji su romani prevedeni na više od 30 svetskih jezika, žene koja je i našu književnost zadužila ne samo svojim romanima, pričama i bajkama, nego i fantastičnim prevodima raznih svetskih dela. 

Ova tužna vest došla je iz Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Žena koja je decenijama bila zastupljena u domaćoj lektiri za osnovce i u lektiri komparativne književnosti za studente komparativne književnosti na nekoliko poznatih američkih univerziteta ostaće upamćena po mnogobrojnim naslovima:

Izlet u nebo (1958), Glasam za ljubav (1963), Ne budi zaspale pse (1964), Divlje seme (1967) Glasovi u vetru (2009) Preživeti do sutra (2017) su romani koje je Grozdana ostavila iza sebe, uz zbirke „Sedefna ruža i druge bajke“, „Nebeska reka i druge bajke“, „Kamen koji je leteo“, „Snežni cvet“, „Jastuk koji je pamtio snove“ i roman bajku „Zvezdane lutalice“.

Zbog visokih umetničkih dometa proglašena je počasnim građaninom Osla i nosilac je danskog Viteškog ordena Daneborg.

Skoro sve njene kratke priče iz zbirke “Afrička ljubičica” uvrštene su u antologije širom sveta, a priča „Igra“ nagrađena je na Konkursu za najbolju svetsku kratku priču u Nemačkoj.

Pored svih najvažnijih domaćih nagrada – tri nagrade Zmajevih dečjih igara, priznanja „Politikinog zabavnika“, „Mladog pokolenja“, nagrada „Zlatni leptir“ i „Stara maslina“, NIN-ove nagrade, nagrade „Bora Stanković“ za celokupno delo, Grozdana Olujić dobila je i nagradu Svetske akademije za umetnost i kulturu (World Academy for Art and Culture, USA).

Predajući joj Povelju za životno delo Udruženja književnika Srbije 2004. godine, tadašnji predsednik Slobodan Rakitić je istakao da je književno delo Grozdane Olujić od izuzetnog značaja za srpsku kulturu i „baština srpskog naciona2.

Bila je članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ kojem je poklonila svoju biblioteku. Ova dva udruženja pokrenula su inicijativu da slavna književnica bude sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

197 Shares
Share197
Tweet
Pin
Share
Share