Ovogodišnje 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić koje se održava od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici donosi najnovije filmove iz svih delova Evrope.

Od 130 filmova podeljenih u 15 selekcija preporučujemo vam mađarski film „Trezor“ iz Glavnog takmičarskog programa koji prati događaj s kraja mađarske revolucije 1956, angažovani film „Neka bude svetlost“ iz selekcije Paralele i sudari o problemima sa kojima se suočava jedna slovačka porodica, film srpske rediteljke Sonje Đekić „Speleonaut – Pod kamenim nebom“ koji će biti prikazan u okviru selekcije Eco Dox o čoveku koji je proveo 15 meseci u pećini, kao i bonus film iz selekcije Short matters.

Trezor (Trezor)

Bergendy Péter, Mađarska, 2018, 75ˈ

Festivali: Hungarian Film Week 2019.

Uloge: Anger Zsolt, Scherer Péter, Tasnádi Bence, Bezerédi Zoltán, Varga József, Hámori Gabriella, Kőszegi Ákos, Elek Ferenc

Krajem mađarske revolucije 1956, policija unajmljuje osuđenog pljačkaša da obije trezor Ministarstva unutrašnjih poslova. Ono što unutra pronalaze je nešto sasvim drugo od onoga što su očekivali.

O reditelju: Péter Bergendy je mađarski reditelj, rođen 1964. godine. Diplomirao psihologiju sa tezom o psihologiji horor filmova. Deset godina bio je glavni i odgovorni urednik mađarskog izdanja German Cinema Magazine; radio je kao akademski istraživač na Mađarskom filmskom institutu, a takođe i kao urednik i reditelj mađarske televizije. Trenutno snima novi igrani film Post mortem – koji će, izgleda biti prvi mađarski horor.

Neka bude svetlost (Nech je svetlo)

Marko Škop, Slovačka, Češka, 2019, 93’

Festivali: Karlovy Vary International Film Festival 2019

Uloge: Milan Ondrík, František Beleš, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič, Daniel Fischer, Csongor Kassai, Anikó Vargová, Marek Geišberg

Četrdesetogodišnji Milan, otac troje dece, radi kao građevinac u Nemačkoj kako bi obezbedio svoju porodicu u Slovačkoj. Tokom božićnih praznika kod kuće otkriva da je njegov stariji sin Adam član paravojne omladinske grupe. Mladić je upleten u nasilje i smrt školskog druga. Milan i supruga otkrivaju pravu istinu o svom sinu, porodici i zajednici koja ih okružuje.

O reditelju: Marko Škop (1974, Prešov, Slovakia) je studirao žurnalizam i režiju dokumentarnih filmova na Univerzitetu u Bratislavi. Njegov rediteljski debi, dugometražni dokumentarac Drugi svetovi, osvojio je Specijalno priznanje žirija Filmskog festivala u Karlovim Varima i postao prvi dokumentarac u istoriji festivala koji je osvojio Nagradu publike. Naredni dugometražni dokumentarac Osadné postaje Najbolji dokumentarni film Festivala Karlovi Vari 2009. Prvi igrani film Eva Nová osvojio je FIPRESCI nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2015.

Speleonaut – Pod kamenim nebom

Sonja Đekić, Srbija, 2018, 57 min

Festivali: Festival autorskog filma 2018.

Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traži našu svrhu.

U vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine. Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja – kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podzemni svet. Mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljava – od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama.

O rediteljki: Sonja Đekić rođena je 1980. u Beogradu, gde i danas živi i radi. Diplomirala je na katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirala je kratkometražne igrane filmove i različite televizijske i video forme, i radila kao pomoćnik reditelja na brojnim projektima, serijama i reklamama. Za svoj debitanski film „Moj drug Srbija“ iz 2008. godine dobija dve nagrade na 55. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma – za najbolji domaći dokumentarni film, kao i nagradu FIPRESCI za najangažovaniji film na festivalu. Ovaj film nastavlja svoj put po 20 festivala širom sveta, i osvaja još nekoliko priznanja. Preko decenije aktivno je bila uključena u rad Festivala dokumentarnog filma „7 Veličanstvenih“ u Beogradu – kao koordinator radionica i producent, šest godina radila je kao selektor i umetnički direktor festivala „Grafest“ u Gračanici, a bila je i umetnički direktor 66.Martovskog festivala. Nedavno je osnovala produkciju KEVA, u okviru koje razvija svoj novi autorski film „Snovi Vladana Radovanovića“.

Kapitalizam (Kapitalistis)

Pablo Muñoz Gomez, Francuska, Belgija, 2017, 15’

“Deda Mraz je kapitalista. Bogataškoj deci donosi igračke, a siromašnoj džempere”, kaže petogodišnji Nikos. Film je dirljiv i šaljiv prikaz oca koji pokušava da svom sinu priušti pravo kapitalističko zadovoljstvo.

O reditelju: Pablo Muñoz Gomez studirao je režiju na Institutu za umetnost u Briselu, gde je njegov diplomski film “Velkom” osvojio Magritte za najbolji kratki film 2014. i izabran je za Clermont Ferranda. U 2016. godini snimio je svoj prvi dokumentarni film Integration Inch’Alla, a film “Kapitalizam” inače njegov najnoviji film, selektovan je na Locarno FF.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share