Institut za razvoj humanističkih disciplina Belko iz Beograda objavio je nedavno knjigu poezije Grebeni od kostiju crnogorskog i mediteranskog pesnika Borisa Jovanovića Kastela.

Promocija ove knjige održaće se 19. oktobra (petak) u 20 sati u Beogradu, u svečanoj dvorani Centra lepih umetnosti Gvarnerijus.

O knjizi će govoriti književnice Laura Barna i Aleksandra Grubor, prozaist Branislav Banković, urednica Slađana Belko i autor.

Kastelove stihove čitaće glumac Aleksandar Kecman a veče će muzičkim nastupom ulepšati violista Luka Kosanović.

Laura Barna o ovoj knjizi, između ostalog, navodi:

Poezija Borisa Jovanovića Kastela pobija tvrdnje o definiciji umetničkog dela – pesme, jer njegova poezija razmeđava sintetisano, čak zadire i u strukturu, do suštine, ne bi li raspustila i odaslala vetrovima reči u sve pravce: istok, zapad, sever, jug, duvajući u sva vremena: prošlost, sadašnjost, budućnost, i ono četvrto, bezvremeno, kontemplativno stanje duha i egzistencijalne duhovnosti, metaforom sabijeno u Mediteran, zajedničku krv i limfu svih civilizacija, živo tkivo stihova pesmovne misli s porukom koju šume talasi: Hodočasnici sunca, besmrtni su.

Književnica Zorica Joksimović naglašava da je Kastel i ovdje, kao i u svojim prethodnim djelima, vjeran svojoj mediteranskoj orijentaciji gradeći još jednom poetski suživot vodama Mediterana a spisateljica Slađana Belko, tvrdi da i ovom knjigom Kastel ispisuje slova za večnost.

Boris Jovanović Kastel  rođen je 1971. u Trebinu, a kritika ga smatra najznačajnijim crnogorskim pesnikom mediteranske orijentacije i uglednim imenom mediteranskog pesništva i književnosti bivše Jugoslavije. Objavio je preko dvadeset knjiga poezije i eseja.

Izabran je u trideset pesnika sveta učesnika VI Svetskog festivala poezije (Sixth World Poetry Festival) u Kalkuti (Indija) 2012. i 2014. godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share