Kada bi ovaj tekst bio reklama za radio ili televiziju, potpisnik ovih redova smatra da bi sve moglo da zvuči kao holivudska najava za blokbaster:

Red fanfara, potom glas spikera koji izgovara Ammonite Books proudly presents (Amonit buks s ponosom predstavlja)…

Nova knjiga Danijele Vulićević zaslužuje upravo to.

Ammonite Books pred ovogodišnji Sajam knjiga izdala je knjigu pripovedaka pod naslovom “Prstohvat ničega”. Najkraće rečeno: Jedna knjiga, četiri segmenta, 18 priča već dobro poznate i priznate autorke.

Pripovedanje Danijele Vulićević je takvo, da se čak i od naslova njenih priča može napisati jedna – kaže Goran Stojičić, urednik u izdavačkoj kući Ammonite Books. Ne samo da kaže – u sledećem pasusu je to i uradio:

“Denino lutanje je otpočelo  kada je izgubila crvenu ogrlicu.  Završilo se nekim čudom (ili ne) na ostrvu, poslednjim izronom vesla koje je do tada  pravilo krugove u jednakim vremenskim razmacima kao kazaljke na satu. Na parčetu zemlje usred mora novostečena sloboda promenila je pravila igre. Fleka na kaputu koja je izgledala kao Roršahova mrlja i bila pečat prošlih dana, mimikrirala je u vulkansku lavu. Sat je postao nepouzdan zbog vremenske disleksije u trenutku kad je ljubav svojom harmonijom Paskala zbunila. Te nedelje, pretpostavimo u dva,  ipak se desio srećan kraj”.    

Njena proza je nežna, a osećanja jaka. Teme o kojima piše nalaze se oko nas, ali i duboko u nama. Ljubav je svuda, čak i tamo gde ste možda, na trenutak, pomislili da je nema. Tamo, gde je prstohvatom ničega, zapravo – začinjeno sve.

Knjigu Danijelinih priča je grafički uobličio naš poznati dizajner i član porodice Ammonite – Slavimir Stojanović Futro.

Danijela Vulićević je odavno prepoznata na srpskoj spisateljskoj sceni kao značajan prozni i poetski autor.

“Prstohvat ničega” je njena druga knjiga priča: 

Do danas je objavila tri zbirke pesama (Totem – 1999, Martine vatre – 2017, Pećina bez odjeka – 2018), tri romana za decu (Prolećni limbo dens – 2010, Šašavi letnji ples – 2014 i Iznenađenje na Sretenje – 2015), kao i roman Propast jednog bendžamina (2001) i zbirku priča Polupuna čaša poluprazna (2002).

„Prstohvatom“ se priključuje porodici Ammonite Booksa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

219 Shares
Share219
Tweet
Pin
Share
Share