Izuzetan programski kvalitet, dve nove filmske selekcije i veća zastupljenost žena ostaće glavni pečati nedavno završenog, 26. Festivala evropskog filma Palić. Ono što se ističe kao zajednički utisak celokupnog tima festivala jeste da je ovo najbolji festival do sad.

Direktor i osnivač festivala Radoslav Zelenović osvrnuo se na novine koje su učinile da se ovogodišnje izdanje istakne kao bolje od prethodnih:

Radoslav Zelenović (levo) i Miljen Kljaković Kljaka (desno) FOTO Ivica Vojnić

„Spreman sam da kažem da je ovo jedan od najboljih festivala u odnosu na sva prethodna izdanja pre svega, u programskom smislu. S druge strane, pored linije u Glavnom programu o kojoj smo ranije govorili – Almodovar, Ken Louč i braća Darden, pojavila se još jedna linija – tri autorke „od Vardara pa do Triglava“ sa filmovima koji su bili pravo osveženje za naš festival. Posebna priča je publika za koju mislim da je nikada nije bilo više nego sad.”

Zelenović je izrazio i zadovoljstvo posetom, koja je iznenadila i najveće optimiste: publika je svojom mnogobrojnošću nekoliko puta premašila sedišne kapacitete Letnje pozornice:

“Dva puta smo imali Letnju pozornicu „pred pucanjem“ i iznad svih kapaciteta koji su zabeleženi. Bilo je i propusta na šta ćemo obratiti pažnju kada krenu pripreme za sledeću godinu festivala. Kao i prethodnih godina, imali smo situaciju da su mnogi ljudi došli i otišli sa zadovojstvom, i nadam se da su se svi posetioci na našem festivalu osećali dobro.“

Miroslav Mogorović, programski direktor izjavio je da je ove godine napravljen najveći pomak u istoriji postojanja festivala:

„Ovo je definitivno najbolje izdanje festivala do sada. U odnosu na prethodne godine, prvi put bih bio zadovoljan da sledeće godine ostanemo na ovom nivou, jer sam svestan koliko je veliki iskorak napravljen… Ovaj festival postaje vrlo ozbiljna manifestacija, zbog čega bih želeo da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u organizaciji, i zajedno sa nama na svojim leđima izneli naše ambicije.“

Direkcija festivala FOTO Ivica Vojnić

Osvrćući se na proteklo 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić, Nenad Dukić selektor Glavnog programa je izjavio:

„Ja sam veoma zadovoljan ovogodišnjim Glavnim programom, što je manje važno. Važnije je to da su novinari i kritičari izrazito visoko ocenili program, a posebno je značajno to što je na projekcijama bilo toliko publike. Na kraju festivala, nekoliko novinara mi je reklo da na programu nije bio nijedan slab ili osrednji film što se, po njihovom mišljenju, skoro nikad nije dogodilo. To je velika satisfakcija za mene i za čitav tim koji je realizovao program.“

Nil Jang, selektor takmičarskog programa Paralele i sudari istakao je da sve veća posećenost festivala samo potvrđuje da se festival kreće u pravom smeru:

„Celokupan tim festivala uključujući i mene je veoma zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala – redovni posetioci rekli su nam da je ovo jedan od boljih, ako ne i najbolji festival do sad. Imajući u vidu našu težnju da svakim narednim izdanjem ojačamo svoj status, učeći od prethodnih i gradeći na onom što smo ranije postigli, veoma nam je drago da čujemo da idemo u dobrom pravcu…“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share