Kada neko svojim prvim romanom napravi sigurne korake ka bogatoj spisateljskoj karijeri, kao što je to učinio mladi Dušan Paučković svojim prvencem „Ravan“ (Portalibris), odmah skrene pažnju javnosti na sebe.

Dušan ovim romanom donosi vrlo neobičnu fuziju žanrova – sa jedne strane, želeo je da ostane odan fantastici, a sa druge da snažnom filozofskom dimenzijom i sporednim ljubavnim pričama privuče i onu publiku kojoj fantastika nije toliko bliska.

O kvalitetu „Ravni” svedočili su na promociji u kultnom beogradskom klubu Polet 1. oktobra i mladi pisac Ž.R. Kirf i Dragana Abramović, pisac, dramaturg i scenarista.

Oni su, zajedno sa Dušanom, objasnili koliko je roman uistinu složen i sadržajno bogat.

Radnja romana odigrava se na prostoru Ravni, do kojeg se dolazi posle smrti.

Tamo se počela širiti vest da je Bog mrtav!

Ova jedna rečenica dovoljna je da pokrene lavinu događaja i pokrene sve stanovnike Ravni – sumnje, svađe, želja za pobunom, težnja za održanjem mira – sve se to prolama kroz osećanja likova.

Izuzetni piščev talenat potvrdio je već proslavljeni pisac fantastike, Miloš Petković:

Dok vešto klizi između žanrova, autor Dušan Paučković fino istkanim rečenicama tvori Ravan, koja istovremeno predstavlja primamljivu ideju, raskošnu priču i poprište likova različitih pokretačkih motiva. Ne robujući podžanrovima fantastike i njihovim okvirima, autor je nesvakidašnje figure postavio na višedimenzionalnu tablu i partija sada može da počne.  

Ono što je izdavačku kuću Portalibris privuklo da ovu knjigu objavi jeste i naročita autentičnost likova – oni i jesu i nisu poput nas, moćniji su, ali i ranjiviji. Njihova emotivost otuda daje neobičnu dozu ljudskosti, zbog čega nam se čini da je sve u romanu sušta realnost, a ne fantastika.

Sve ove osobine prepoznali su i posetioci promocije, koji su hrlili da odmah priušte svoj primerak i slikaju se sa piscem. Oni koji nisu uspeli da dođu na promociju, obećali su da će Portalibrisov štand posetiti tokom Sajma knjiga, gde će moći da upoznaju mladog pisca, koji će i tu potpisivati svoje knjige.

Roman na samom kraju ostavlja i brojna pitanja. To je bio povod da nam Dušan Paučković potvrdi da u stvari piše trilogiju i da već uveliko radi na drugom delu „Ravni”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

105 Shares
Share105
Tweet
Pin
Share
Share