Treći festival posvećen debitantskim ostvarenjima, Ravno Selo Film Festival održaće se od 21-23. juna.

Petar Ristovski, direktor festivala izrazio je zadovoljstvo što je festival ostao veran konceptu koji gaji od samog početka, a to je podrška mladim autorima i debitantskim ostvarenjima reditelja:

Festival će i ove godine biti održan na sportskom terenu iza izgorele zgrade Doma kulture. Petar Ristovski najavio je da je glavna inicijativa – obnova Doma – odmakla:

„Arhitektonski projekat i plan je urađen. Čekamo građevinsku dozvolu. Nadamo se da ćemo je dobiti do početka festivala… Naš plan je da Dom bude kompletno završen za peto izdanje festivala, a to je za dve godine. Tada ćemo moći da proširimo program i dane trajanja, a imamo u planu da pokrenemo i letnju filmsku školu.”

Marko Čkonjević, umetnički direktor festivala najavio je program festivala:

“Gost selektor festivala Ivan Karl je ove godine napravio zanimljivu selekciju uz težak zadatak da predloži dobar program sa debitantskim filmovima. Sa posebnim zadovoljstvom ćemo najaviti otvaranje festivala debitantskim filmom Petra Ristovskog Kralj Petar Prvi, koji će biti prikazan van takmičarskog programa, dok će ekipa filma pozdraviti publiku tom prilikom. Druga dva dana festivala imaćemo priliku da vidimo četiri filma: u subotu 22.6. je na programu italijanski film Čovek koji je kupio mesec, reditelja Paola Zuke. Ovo je najgledaniji domaći italijanski film u poslednjih pet godina, komedija koju verujemo da će se dopasti svima. Drugi film koji će biti prikazan te večeri je crnogorski film Andra Martinovića Između dana i noći, film kojem predviđamo bogat festivalski život. Treće večeri festivala će biti prikazani filmovi Taksi bluz Miroslava Stamatova i Poslednji Srbin u Hrvatskoj, Predraga Ličine, obe komedije da uz osmeh zatvorimo festival“, rekao je Čkonjević.

Svake godine otvaranje poseti više od 2.000 ljudi i tradicionalno će ekipe filmova biti tu da pozdrave publiku.

Kao i prethodnih godina festival otvara koncert filmske muzike, dok će ove godine novosadski filharmoničari predvođeni maestrom Romanom Bugarom, pratiti Dušicu Novaković, glumicu Pozorišta na Terazijama, Mirnu Radulović, Kseniju Mijatović, Anu Stanić i Luku Maraša.

I ove godine, pored glavnog debitanskog programa, festival ima mnogo pratećih programa:

Program Filmić je novosadska smotra mladalačkog filma koji vodi Lora Đurović (učesnici će tradicionalno biti nagrađeni i proglašen pobednik, čiji će film biti prikazan na zatvaranju festivala)

Uz to posetioci će moći da vide izložbu kostima i radionicu našeg čuvenog kostimografa Borisa Čakširana.

Glumačka radionica Marijane Janković (čiji je debitanski kratki igrani film Maja pobedio na TRIBECA festivalu), okupiće studente Fakulteta Dramskih umetnosti sa Cetinja i Fakulteta umetnosti iz Novog Sada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share