PIŠE: Aleksandar Bećić 

Čudna je ovo zemlja. U roku od pet minuta znamo šta se desilo nekoj rijaliti (porno) zvezdi, nekoj istaknutoj „umetnici“ iz srpskog kvazi džet-seta, ali za pljačku muzeja saznamo – za dve nedelje. 

Danas smo, tako, saznali kako su pre gotovo dve nedelje „nepoznati počinioci orobili depo Železničkog muzeja i odneli dobar deo skladištenih eksponata, među kojima i jednu od dve lokomotive koje su čuvane u ovom prostoru“.

Dakle da pojasnimo: „vandali“ su uništili, na licu mesta isekli i izneli jednu od dve lokomotive koje su čuvane kao istorijski eksponat“.

Uz to „vandali“ su načinili (prema rečima direktora muzeja Nenada Vojičića) nemerljivu štetu „budući da se radi o vrednim muzejskim predmetima“.

Čekajte, bre, novinari… Kako to da smo ovako nešto saznali tek danas? Kako se desilo da je krađa iz Muzeja železnice strogo čuvana državna tajna? 
Kako to da nikoga, ali baš nikoga od vas, iz beogradskih medija (kao što je na primer Studio B) nije interesovala ovakva vest?
Kako to da niste od vaših veza iz policije saznali za ovaj slučaj? Zar nemate neku vezu u ministarstvu saobraćaja, pošto su oni obavešteni još 30. avgusta o ovome?
Iskreno, ništa manje nisam zainteresovan da čujem realno i zdravorazumsko objašnjenje direktora muzeja: Da li depo muzeja ima čuvarsku službu? Ako ima, zašto ta služba nije reagovala? Ako je reagovala, šta se desilo pa su lopovi uspeli da iznesu lokomotivu, aman? Ako muzej (odnosno depo) nema čuvarsku službu, da li ima nadzorne kamere? Ako ima kamere, šta je snimljeno? Ako nema, ko je kriv što nisu instalirane dve kamere na ulazu u depo, koje bi bile povezane sa Muzejom ili sa policijom?
I da se razumemo: Nisu to nikakvi vandali. Vandali unište prostor. Vandali ne iseku čitavu lokomotivu i ne iznesu je.
Dakle, narode, ko će da odgovara za ovo? Živo me zanima. Ili nam istorija (pa makar ona bila i novija, makar bila vezana za železnicu) nije toliko bitna?
Uh, izvinite: Morate da gledate šta se dešava u rijalitiju. Ko te pita za muzejske eksponate. Nije, na kraju krajeva, ukradena slika Nadežde Petrović ili Milene Pavlović Barili. Nego neka tamo gvožđušija koja je skupljala rđu u depou.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share