Dobitnica prestižne Bukerove nagrade za književnost za 2019. godinu je kanadska književnica  Margaret Atvud.

Nagradu je dobila za novi roman „The Testaments“ objavljen pre mesec dana, koji upravo prevodi jedna od najpoznatijih prevodilica u Srbiji, Aleksandra Čabraja.

Aleksandra Čabraja, FOTO Istinomer

Roman „The Testaments“ biće pred čitaocima u Srbiji dostupan do kraja ove godine.

Radnja romana se odvija 15 godina od trenutka kada se „Sluškinjina priča“ završila. U formi je svedočanstava nekoliko ženskih likova iz prethodne knjige.

Atvudova (79) je najstarija dobitnica Bukerove nagrade. Nagradu je osvojila i 2000. za roman „Slepi ubica“, a u uži izbor je ušla i sa romanom „Sluškinjina priča“ 1986. godine.

U uži izbor nominovanih za nagradu Buker za najbolji roman 2019. godine uvršteno je šest autora čija su dela objavljena na engleskom jeziku u Velikoj Britaniji.

U konkurenciji su bili i Bernardin Evaristo, Salman Ruždi, Čigozi Obioma, Lusi Elman i Elif Šafak.

Iako pravila to nisu dozvoljavala, žiri je odlučio da Bukerovu nagradu podele Margaret Atvud i Bernardin Evaristo, koja je tako postala prva žena crne puti ovenčana ovom prestižnom nagradom.

Novi roman Margaret Atvud zaintrigirao je podjednako publiku i kritiku i pre nego što se pojavio u prodaji.

Naime, izdavač je strogo držao u tajnosti sve informacije o knjizi, osim njenog naslova, sve do dana objavljivanja 11. septembra u ponoć kada je zvanično počela prodaja u Londonu.

Čak je i Laguni, koja je otkupila prava, rukopis stigao sa šifrom koja je „otključala“ tekst za čitanje i prevod tek nakon što je zvanično počela prodaja knjige.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

101 Shares
Share101
Tweet
Pin
Share
Share