Šavovi, film Miroslava Miše Terzića koji govori o valjda najbolnijoj srpskoj modernoj temi, krađi beba, osvojio je na 69. Filmskom festivalu u Berlinu nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu Panorama.

„Ovaj film je dobar primer moći filma kao vida umetnosti. Sjajna režija, fotografija, montaža i vrhunske glumačke kreacije. Ovaj film je zasnovan na istinitim događajima i pokazuje da postoji mnogo nepravde u svetu, ali, ako verujete u sebe i svoje emocije, možete da sruši te zidove. Priča slama srca. Kada pogledate ovaj film, on će dugo ostati u vama. Šta biste vi uradili da se to dogodi vama? Hrabrost lika majke u ovom filmu je istinski vanserijska. Sve čestitke reditelju Miroslavu Terziću“, saopštio je tročlani žiri.

Film Šavovi je koprodukcija Filmskog centra Srbije, uz učešće Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na festivalu u Berlinu imao je svetsku premijeru, a na FEST-u će biti premijerno prikazan 1. marta u Kombank dvorani.

Reditelj Miroslav Terzić je, gostujući na TV N1, objasnio je da je film inspirisan istinitim događajem.

„Bavi se majkom kojoj su ukrali bebu, na porođaju rekli da je mrtva. A onda je ona, posle 18 godina, uspela da ga pronađe. Tema koja se provlači kroz novine, koliko ja pratim, skoro 40 godina, koja nema epilog. Do sada nijedan slučaj nije rešen. Postoje grupe roditelja, postoje neke nevladine organizacije, postoje neka akta, ali se niko, čini se, nije ozbiljno pozabavio ovim problemom“, navodi reditelj.

Glavnu ulogu igra Snežana Bogdanović, njenog muža igra Marko Baćević, ćerku igra Jovana Stojiljković, sestru glavne junakinje igra Vesna Trivalić, sin koga traže je Pavle Čemerikić.

„Tu je još pet, šest glumaca koji upotpunjavaju ovaj predivan glumački ansambl i ja samo mogu da kažem da sam sretan što sa ih pronašao i okupio i što su mi pomogli da snimimo ovaj film. Pogotovo Snežana koja je svaki dan, po ceo dan bila na setu i nema kadra u filmu, a da ona nije u nemu. Ona je jedan veliki deo tereta ponela“, naglasio je  reditelj na gostovanju u programu televizije N1.

Autorka scenarija za ovaj film je Elma Tataragić, producenti su Uliks Fehmiu i Milena Trobozić Garfield i njihova producentska kuća West End Production.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share