Scenaristi naše zemlje ponovo su se okupili: Festival filmskog scenarija, po kom je Vrnjačka banja poznata već više od četiri decenije, trajaće do 17. avgusta. Do kraja festivala, za nagrade će se takmičiti 10 najnovijih filmskih ostvarenja, nastalih u prethodnom periodu. 

Na barem jedno od priznanja pretenduju: film „Grande Punto“ scenariste i reditelja Vanje Hovana, bajkovito ostvarenje „O bubicama i herojima“ scenariste Nikole Pejakovića, Dimitrija Vojnova i Petra Pašića, u režiji Petra Pašića, „Horizonti“ scenariste i reditelja Svetislava Dragomirovića, „Meso“ scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića.

Do kraja festivala posetioci će moći da vide i ostvarenja „Nigde“ scenariste i reditelja Predraga Velinovića, „Izgrednici“ scenarista Đorđa Milosavljevića i Milana Konjevića i reditelja Dejana Zečevića, „Prokleti pas“ scenariste i reditelja Dragana Pešikana, „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića i „Patuljci sa naslovnih strana“ scenariste i reditelja Milorada Milinkovića.

Festival filmskog scenarija (FFS) otvoren je 13. avgusta projekcijom dve epizode serije „Koreni“ scenariste Đorđa Milosavljevića, a u režiji Ivana Živkovića. Van konkurencije za nagrade biće prikazane i  epizode serije „Senke nad Balkanom“, po scenariju Danice Pajović, Dragana Bjelogrlića, Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, a u režiji Dragana Bjelogrlića.

Festival filmskog scenarija će se, prema rečima umetničkog direktora Marka Živića, u narednom periodu, proširiti na region:

– Očekujemo veću podršku ministarstva kulture, jer da bi ste nešto veće sagradili, morate da imate i podršku države. Mislim da je scenario baza, a da smo mi glumci rezultat toga. Sledeća godina je jedna od važnijih za ovaj festival – rekao je Živić medijima.

Festival planira da organizuje i konkurs za scenarije, kako bi se udružili mladi scenaristi, na način na koji se to radi i u svetu:

– Ove godine smo probali, ali nam nije uspelo. Ipak, nadam se da ćemo sledeće godine imati takav konkurs – kazao je Umetnički direktor FFS za Blic. – Publika u Srbiji mora da shvati ko su scenaristi, i uspećemo u tome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share