Izdavačka kuća Portalibris na Beogradskom sajmu knjiga 2019. godine predstaviće se, osim sa kapitalnim izdanjima o kojima smo pisali na ovom sajtu, i sa sedam novih izdanja domaćih pisaca.

U vreme kada domaća književnost pokušava da se suprotstavi naletu drugorazrednih „bestselera“ sa engleskog govornog područja, ovakav poduhvat je hvale vredan.

Izdvajamo pre svega roman Veroslava Rančića, Poslednja ljubav predsednice Srbije.

Radi se o novom romanu priznatog srpskog pisca, u kome se mešaju elementi trilera i ljubavne priče u krugovima visoke političke elite.

Hana Samardžić je predsednica Srbije, jedna od onih jakih žena koja je uspela da se izbori za rodnu ravnopravnost, a da pritom sačuva idiličan privatni život – skladan brak sa svojim suprugom u kome još uvek tinja vatra strasti, snažne veze sa prijateljicama, sa kojima uživa, razmenjuje mišljenja i ženske mudrosti.

Baš u trenutku kada je na putu da dobije najveću počast u karijeri – Nobelovu nagradu, u Haninom životu događaju se obrti koji će joj pokazati da život nije tako lak i idiličan, i da nije baš sve kao što izgleda…

Boris Rašeta predstavlja se dokumentarnom prozom pod naslovom Mustafa Golubić i Pavle Bastajić, Staljinove ubice.

Ova knjiga proze razdvaja istinu od mitova koji okružuju sudbine Mustafe Golubića i Pavla Bastajića.

Ko je bio Mustafa Golubić? Razočarani učesnik atentata na poslednjeg Obrenovića, najopasniji Staljinov likvidator sumnjivih članova komunističke partije, ubica Lava Trockog,  tajni ljubavnik Fride Kalo i mnogih lepotica širom sveta – ili sve to donekle…

Zašto je Pavle Bastajić, svršeni student prava u Lozani, odabrao put kolaboracioniste i ubice? Kako je na Balkanu realizovana Crvena revolucija i da li je nje uopšte bilo? Šta je legenda, a šta istina, i da li je sve što su nas učili zaista tako…

Ljiljana Banjanin Vukić, iskusna spisateljica predstavlja se novom zbirkom pripovedaka Između sna i jave.

Život srpskih gastarbajtera u Nemačkoj je glavna tema, ispričana kroz prizmu ličnog iskustva i posmatranju života u jednoj stranoj zemlji.

Bez imalo patetike i pretenzije da idealizuje život naših gastarbajtera, a ni da ga potamni, Ljiljana Vukić je uspela da ga u ovoj knjizi jednostavno zaustavi i sačuva kao cvet u herbarijumu. Nostalgija, tuga, groteska, humor, drama…Svega ima u pojedinacnim sudbinama, kaže o ovoj zbirci priča Vesna Aleksić, pisac.

Marija Milojević će ove godine na Sajmu predstaviti  delo Sve što nam je prošlost donela –  ljubavni roman sa elementima trilera.

Jedna ljubav. Jedna laž i izdaja. Pitanje nasledstva i pokušaj da se ispravi nepravda. Suviše uspomena i misteriozne prošlosti.

Sve to sasvim vešto skrivale su mermerne zidine Plavog dvora, a kapija ispred zapadnog krila kraljevskog kompleksa pamtila je tragičnu smrt mladih roditelja i njihovog sina. Te zvezdane noći, devojčica je posmatrala svoju porodicu kako umire ni ne sluteći šta joj ta sudbina donosi. Jednu deceniju kasnije, sada odrasla Elizabeta Andrejević, poznata slikarka i naslednica dinastije Đorđević, i dalje poštuje obećanje koje je sebi davno dala: nikada više neće steći pravog prijatelja, niti se zaljubiti. Uspešno beži od veza i uspomena koje joj dvor budi.

Ravan, roman prvenac Dušana Paučkovića o kom smo već pisali na našem sajtu, je delo koje govori o tri dimenzije, tri ravni ljudskog postojanja.  

Davno, pre deset hiljada godina, jedan starac pronašao je put u drugu dimenziju planete Zemlje, put na Astralnu Ravan.

Od tada, ona je dom najnaprednije ljudske civilizacije, civilizacije Samrata, čija je osnovna svrha otkrivanje najvećih misterija ljudskog roda i odbrana naše planete.

Sve do trenutka kada Bog umre.

Oslabljeni unutrašnjim razdorom i urušenim odnosima, Samrati će morati da tragaju za istinom dok je građanski rat na pomolu.

Vladislav Radak predstaviće se naučnofantastičnim postapokaliptičnim romanom pod nazivom Knjiga.

Godina je 2076. u Seulu, jednom od preostalih gradova na svetu nakon apokaliptičnog događaja koji je promenio sve.

Čovek je neraskidivo vezan za mašine, ekrani su svuda, sve se odvija u tačno isplaniranom trenutku, nema emocija, ali ni bolesti ni smrti…

Život mladića Konstantina, koji stvari ne prihvata zdravo za gotovo, iskomplikovaće se i povesti ga u avanturu koja će ga dovesti do neverovatne mašine – Alkubijer drajva.

Uporedo sa njegovim dramatičnim i turbulentnim danima, odmotava se i priča o životu družine dečaka u Provansi u nekom drugom vremenskom trenutku.

I na kraju, portal Gle s ponosom najavljuje da će se u okviru nastupa na ovogodišnjem Sajmu knjiga pojaviti i naš stalni saradnik Vladimir Đurđić, svojim romanom Uroševe hronike.

Uroševe hronike: Gospodari i župani je pseudoistorijski roman čija je radnja smeštena u prednemanjićku Srbiju.

Veliki župan Raške Stefan Nemanja obilazeći zemlju, sticajem okolnosti, pronalazi letopis brata od strica njegovog oca Zavide.

Jedino što je veliki župan do tada znao o čoveku koji se zvao Uroš je da je imao veliki uticaj na čudnu sudbinu svoje porodice, ali u letopisima otkriva i da istina i činjenice mogu da se posmatraju i na drugačiji način.

Uroševe pustolovine iz rane mladosti, spoznaja ljubavi, otkrivanje ljudske prirode i porodični odnosi koji su zbog vlasti veoma opterećeni, prikazuju jedno vreme u Raškoj kada su preci Stefana Nemanje počeli da stvaraju delo koje su nekoliko decenija kasnije zaokružili on i njegovi sinovi.

Jedan komentar o “Sedam domaćih autora Portalibrisa na Sajmu knjiga

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

31 Shares
Share31
Tweet
Pin
Share
Share