Zamislite da se bavite rok ili, recimo, elektronskom muzikom. Sad zamislite da vam neko kaže kako ćete gostovati u Teheranu? Gotovo neverovatno, zar ne? Čak neverovatnije nego da gostujete u Pjongjangu…

Ipak – to se upravo desilo Kristoferu fon Dalenu – poznatom po svom umetničkom imenu – Šiler!

Niko nije očekivao da će dobiti priliku da pozdravi publiku u Iranu… u zemlji u kojoj skoro 40 godina ni jedan zapadni muzičar koji se ne bavi klasičnom muzikom nije dobio dozvolu da nastupa.

Ovog decembra, Schiller je ušao u istoriju!

Ovaj nemački muzičar, producent i autor uspešno radi i stvara audio vizuelnu magiju već dve decenije i u toku svoje karijere, na listu saradnika upisao je Saru Brajtman, Tarju Turunen, Majka Oldfilda, Despinu Vandi i još mnogo poznatih i uspešnih imena. Ipak, vest da će predstaviti svoj rad u zemlji u kojoj je to bilo nemoguće prihvaćena je sa nevericom.  Iran ne prihvata elektronski zvuk, žurke, ni muzičare koji izlaze iz okvira klasičnog zvuka. Na sreću publike u Teheranu, nadležni su shvatili da muzika koju Schiller stvara – jeste umetnost i jeste klasika!

Schiller je u Teheranu imao zakazana dva nastupa, ali nakon što su ulaznice za oba rasprodate za samo nekoliko sati,  njegovoj turneji dodata su još tri datuma!  

Ovi nastupi su ipak bili nešto drugačiji : Održani su u sali Ministarstva unutrašnjih poslova u kojoj ima 3000 mesta, ali ne i plesnog podijuma.

https://www.youtube.com/watch?v=gStJrhMb1Eg

Obezbeđenje je šetalo između sedišta i proveravalo da li su ženama kojim slučajem pale marame na ramena, vodilo računa o tome da ne bude neprimerenih kontakata između muškaraca i žena, publici nije bilo dozvoljeno da pleše, niko čak nije mogao ni da ustane sa stolice koliko god ga muzika ponela.

Ali za stanovnike Irana koji su imali sreću da dođu do ulaznica, to je bilo manje važno. Postali su deo istorije, čuli su u svojoj zemlji nešto o čemu nisu mogli da sanjaju.

I nisu kršili pravila, da bi dobili šansu da u skorijoj budućnosti, možda, čuju još nekog muzičara sa Zapada koji do sada nije imao šansu da im se predstavi.

Reakcije publike su bile toliko iskrene i čiste… i pre nego što odsviramo prvi ton, energija je ovde 10 puta intenzivnija nego na nekim drugim mestima nakon nastupa!“ kaže Schiller.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share