Goran Stojičić je rođen 1965 godine u Beogradu, a “Besani” su njegova prva knjiga. Zajednička odrednica njegovih priča je savremena psihološka proza, a tematski se najčešće bave odnosima između žena i muškaraca u braku ili vezi, sa raznim mogućim zapletima. Stojičićevi junaci su uglavnom “every man” i “every woman” srednjih godina, relativno neodređenog identiteta, koji se lako mogu locirati u gotovo bilo kom gradu na planeti, i njihovi problemi su podjednako univerzalni. Po senzibilitetu, njegova proza pre spada u pop kulturu, nego u klasičnu, tešku književnost. Tom utisku doprinosi i filmično pripovedanje kao i neraskidiva veza sa muzikom, gde svaka priča ima po jednu muzičku temu koju je pisac predložio kao zvučnu podlogu tokom čitanja. Najzad, ali ne najmanje važno, takvom ugođaju na ruku ide i dizajn i tehničko uređenje koje je obavio jedan od najpoznatijih srpskih dizajnera, Slavimir Stojanović Futro.

O knjizi:

“Goran Stojičić, pripovedajući, definiše bit svakog od nas, pa će se, nesumnjivo, svako ko bude čitao ovu knjigu pronaći u bar jednom segmentu svake od ovih pripovedaka. „Besani” je kompleksno štivo, samim tim što se kroz svaku od pripovedaka provlače sve ljudske nedoumice, strah kao osnovno ljudsko osećanje, preljuba, istrajnost i iščekivanja, verovanje, požrtvovanosti, rađanje i smrt, suicidnost, bolest, napuštanja koja „povlače duboke rezove na srcu”, gubici koji, umesto da udaljavaju, zbližavaju dvoje ljudi. Autor je postavio novi moralni kodeks koji bi svako od nas trebalo da uvaži i da ga se pridržava. Ove priče nisu samo zanimljivo štivo koje zahteva od čitaoca da se brzo prenosi iz jedne teme u drugu – one su i intelektualno zahtevne time što postavljaju mnogo pitanja, ali i nude mnogo odgovora koji su svi tačni, jer lični doživljaj svega oko nas, pa tako i ovih priča, zavisi isključivo od samog čitaoca i onoga što on čuje da mu se obraća iz njih – a svako će čuti nešto drugačije. Onaj ko želi da čuje.“ (Ivana Pekić, pisac, iz recenzije za knjigu “Besani”)

“Ne beše reč na početku već svetlost. Valjda. Uvek mi se tako činilo. I volim da verujem da su tako mislili i Rembrant, Betoven, Njegoš, Kurosava… Kad čitam to što Goran piše, setim se toga. Uvek ima neki titraj. Plamen sveće, leptir na sijalici ili modri dim iz cigarete. Kao kod Toma Vejtsa, ako me razumete.” (Ljubomir Bandović, glumac)

Koliko sam uživao u ovom projektu videće se iz mojih ilustracija… Goran Stojičić je priče pokidao!!!” (Slavimir Stojanović Futro, dizajner i tehnički urednik knjige Besani)

“Ova knjiga spada u red najznačajnih dela savremene srpske književnosti u poslednje dve godine.” (Karlo Astrahan, pisac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share