Ako pripadate nekoj od mlađih generacija i ako nekim pukim slučajem ne znate ko je Robert de Niro, nemojte se uvrediti na našu konstataciju da niste pogledali previše dobrih filmova u svom životu.

Jednostavno – tako je. Kao što su ljudi iz prve polovine XX veka obožavali Klerka Gebla ili pak Hemfrija Bogarta, tako se moderni svetski film ne može zamisliti bez barem jednog od ova četiri glumca: Dastina Hofmana, Džeka Nikolsona, Ala Paćina i Roberta de Nira.

Čovek koji je svoju svetsku slavu izgradio u filmovima Martina Skorsezea, rođen je na današnji dan, 17. avgusta, pre 75 godina (1943) u Njujorku. Njegovi roditelji bili su poznati likovni umetnici.

LISTA FILMSKIH HITOVA

Ako vam navedemo naslove kao što su Opasne ulice, Taksista (zaradio je svetsku slavu) Razjareni bik (doneo mu je Oskara), Njujork Njujork, Kralj komedije, Dobri momci, Kum 2 (Oskar za epizodnu ulogu), Lovac na jelene, Rt straha, Buđenje, Bilo jednom u Americi, onda vam je jasno da je u pitanju zaista glumac fantastičnog talenta.

De Niro nije bežao ni od komedija: Brazil (1985), Ponoćna trka, Gangster pod stresom (1 i 2), Upoznaj moje roditelje, Upoznajte Fokerove samo su neki od filmova u kojima je ovaj italo-amerikanac briljirao.

TAKSISTA GA UVEO U LEGENDE

Iako sa tim ostvarenjem nije dobio najprestižnije filmsko priznanje, film Taksista je posebno značajan za De Nirovu karijeru; mitska uloga Trevisa Bikla izbacila ga je u zvezde i zauvek povezala De Nirovo ime s poznatim Biklovim monologom You talkin’ to me? (Meni kažeš?).

De Niro je jedan od osnivača filmskog studija i festivala Tribeka: Bio je spreman da snima čak i loše filmove da bi  obezbedio novčanu podršku ovom dobrotvornom poduhvatu.

Zanimljivo je da su De Niro i Marlon Brando jedini par glumaca koji su dobili nagrade glumeći isti lik: Brando za ulogu starog Don Vita Korleonea (iako je nagradu odbio) u filmu Kum, dok je De Niro kasnije dobio nagradu za ulogu mladog Vita u filmu Kum 2.

De Nira smatraju veštim posmatračem fizičkih pokreta i detalja i zato je perfekcionista. Često ga upoređuju s drugom glumačkom ikonom Al Paćinom, s kojim je glumio u Kumu 2, Vrelini i Opravdanom ubistvu.

Ah, da: Ako vam to nešto znači, De Niro je lični prijatelj s Novakom Đokovićem.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share