Kad se slavi – a Beogradski džez festival ove godine slavi 35 rođendan, onda je red i da svetkovina traje duže. Zato će ovogodišnja Jazz svetkovina (što je i slogan festivala) trajati osam dana (a ne pet, kao što je uobičajeno), a tokom festivala biće održano skoro 30 koncerata.

Džez svetkovinu ove godine otvara nama dobro poznati italijanski muzičar Nicola Conte, koji će ove godine u ulozi DJ-a uvesti publiku u slavljeničko raspoloženje: večeras od 21 čas u Centralnom holu Doma omladine Beograda.

Njegovom setu prethodiće otvaaranje izložbe fotografija „Objektivno: Svetkovina džez fotografije“, koja će za publiku biti otvorena do 28. oktobra.

Autori izložbe su Zorica Kojić i el gvojos, a autori fotografija na izložbi: Dušan Milijić, Tim Dickeson, el gvojos, Stanislav Milojković, Vladimir Miloradović, Žika Milutinović, Dragoslav Nedić, Goran Redžepi, Dragan Tasić, Dragutin Hušman, Joke Schot, John Watson.

Na izložbi su korišćene i fotografije iz arhiva Radio Beograda, Markusa Blama, Petra Lukovića, Zorana Milutinovića, Petra Pece Popovića i Vojislava Simića.

Beogradski jazz festival osnovan je 1971 godine. Tokom 20 godina postojanja u „prvom životu“, festival je postao institucija za sebe, svetionik kulture nekadašnje države. A onda je usledila pauza koja je trajala sve do 2005.

Kad je Dom omladine Beograda uz podršku Grada Beograda, obnovio Beogradski džez festival, trebalo je prepoznati novu generaciju umetnika, virtuoza i autora svetske scene, koji su u džez doneli novu vrstu estetike.

Tu generaciju savremenih džez autora u našoj sredini sistematski je godinama zastupao Beogradski džez festival, koji danas može da se pohvali sa oko 300 premijerno predstavljenih sastava i njihovih koncerata, tokom 15 godina obnovljenog trajanja.

Sa njima je došla i nova publika – ona koja predstavlja budućnost džeza, zainteresovana da istražuje i doživi nešto novo. Sa posetiocima čija je većinska starosna struktura od 20 do 40 godina, Beograd može da se pohvali najmlađom publikom u Evropi.

Beogradski džez festival je jedini iz Srbije koji je član Evropske džez mreže, i svakako je ponovo postao globalno prepoznatljiv i relevantan umetnički događaj. 

Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za utorak, 22. oktobar (19č) u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dupli program.

U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović Undektet, sa Magic Malikom, značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku.

Potom nastupa velikan francuske scene, Anri Teksje (Henri Texier) sa projektom Sand Woman.

Glavne zvezde ovogodišnjeg izdanja 35. Beogradskog džez festivala nastupiće u Kombank dvorani, sali koja je izuzetno vezana za ovu manifestaciju.

Tokom tri koncertna dana u tom prostoru publika će moći da se  simbolično priseti brojnih koncerata iz duge istorije.

Tamo ćemo imati priliku da vidimo 23. oktobra fantastičnog basistu Stenlija Klarka, a  24. oktobra Dajen Rivs, jednu od tri najvažnije pevačice današnjice.

Poslednje festivalsko veče, 27. oktobra je rezervisano za muziku velikana koji su udarili temelje savremenim džez tendencijama – program će otvoriti Mingus Big Band, sa izborom kompozicija nezaboravnog  Čarlsa Mingusa, a zatvoriti Čarls Lojd, živa ikona džeza, sa novim projektom Kindred Spirits.

U Kombank dvorani nastupiće i neke od najintrigantnijih mladih grupa – Flat Earth Society iz Belgije (23.10.), kao prvi moderan evropski big bend na festivalu posle dužeg vremena, ali i najveći talenti sa Istoka u ovom trenutku, ruski Ilugdin Trio sa pevačicom Tanyom Balakirskayom (24.10.).

Program u Domu omladine Beograda, okupiće nikad više novih i mladih sastava iz celog sveta.

Posebno predstavljanje imaće sve uticajnija savremena nemačka džez scena, odakle nam dolazi neprikosnovena evropska pijanistička zvezda Mihael Volni (Michael Wollny) sa svojim triom (26.10.), ali i izuzetno talenatovana postava bubnjara Maksa Andžejevskog (Max AndrzejewskiHütte (25.10.), sa programom koji predstavlja omaž stvaralaštvu velikog engleskog rok autsajdera Roberta Vajata (Robert Wyatt).

Od talenata sa severnoameričkog kontinenta, ugostićemo novu veliku vokalnu zvezdu iz SAD, Džezmiju Horn (Jazzmeia Horn) sa najnovijim programom „Love and Liberation“ (25.10.), te Lailu Biali, klavirsku džez  senzaciju iz Kanade i njen trio (26.10.), dok će nam jedno od velikih imena modernog američkog džeza Stiv Kolmen (Steve Coleman) sa bendom Five Elements (26.10.) ponuditi uzbudljiv koncept ukrštanja džeza sa hip hopom.

Iz Izraela stiže već uveliko priznati avangardni gitarista Gilad Hekselman sa triom (25.10.); iz Austrije tamošnja underground supergrupa Shake Stew (25.10.);  iz Italije stiže grupa Yellow Squeeds, koju predvodi izvanredni gitarista Frančesko Diodati (24.10).

Ove godine (27.10.) ugostićemo jedinstvenu fri džez postavu Axes, sa četiri duvača i dva bubnjara, okupljenu oko jednog od najtalentovanijih mladih portugalskih džezera Žoaa Mortagve (João Mortágua).

Iz Velike Britanije, stiže nam supertalentovani mladi trubač Henri Spenser (Henry Spencer) sa bendom Juncture (26.10.).

Iz Poljske dolazi izuzetni pijanista posebnog senzibiliteta, Maćej Obara (Maciej Obara), jedna od najvećih nada čuvene izdavačke kuće ECM (koja ove godine slavi 50 godina rada), sa kvartetom „Unloved“ (24.10.).

Konačno, ovogodišnji Serbian showcase (23.10.) ponudiće izbor najkvalitetnijih poduhvata domaćeg džez  podmlatka: mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradović, nastupiće sa norveškim kvartetom; Milan Stanisavljević, stacioniran u Ljubljani, gostuje sa svojim slovenačkim kvintetom; a iz Novog Sada stiže bend Dragon’s Fuel, nove nade savremene srpske džez scene.

Beogradski džez festival ove godine će imati i program PLUSu ponedeljak, 28. oktobra nastupiće jedan od najznačajnijih evropskih džez umetnika, vrhunski pijanista Ketil Bjornstad (Bjørnstad) iz Norveške.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

23 Shares
Share23
Tweet
Pin
Share
Share