Svako ko se iole razume u tehnologiju pravljenja crtanih i animiranih filmova, zna da je „stop-motion“ tehnika jedna od najmukotrpnijih za izradu animiranih filmova. A kad takav film uđe u trku za Oskara, onda je to već vredno divljenja.

Upravo jedan takav film snimili su Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi.

Radi se o animiranom filmu Neputovanja, srpsko – slovačkoj koprodukciji koja je nastala uz podršku Filmskog centra Srbije.

Ovo delo finansirali su i Slovački filmski fond i televizija ZDF/Arte.

Producent animiranog filma je Jelena Mitrović (Baš Čelik), a koproducenti Eva Pavlovičova i Peter Badač.

Kroz film koji je montirala Milina Trišić, vodi nas muzika Dušana Petrovića i glas Maše Mileusnić, legendarne radio voditeljke koju sada slušamo na talasima Radija Laguna.

Radnja filma smeštena je u jednu izolovanu zemlju iz koje je veoma teško, skoro nemoguće putovati.

Glavni lik u filmu je Devojčica, koja pokušava daotputuje u savršeni svet koji se zove Inostranstvo.

„Iako je inspiracija za film nastala pre par godina, na osnovu lokalnih priča i trauma, zaista je izazov danas snimati film sa ovakvom tematikom, kada se skoro svakog dana negde na svetu pojavi neki novi zid…“, rekli su autori o svom ostvarenju, koje je premijerno prikazano na ovogodišnjem Berlinalu, a nagrađivan na festivalima u Poljskoj, Finskoj, Beogradu…

Autorski tandem Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi pre pet godina su za svoj kratki animirani film Rabbitland dobili Kristalnog medveda u Berlinu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

36 Shares
Share36
Tweet
Pin
Share
Share