Mesto već znate: Dom omladine. I vreme održavanja – znate: Od 13. do 16. oktobra. Događaj takođe: Festival nezavisnog (indi) američkog filma. Ulaznice koštaju 250 dinara.

Čuli ste, naravno, da će na Festivalu specijalni gost biti dvostruki oskarovac Aleksandar Pejn, ikona nezavisnog filma, koja će u Beogradu dobiti nagradu za životno delo.

A koje ćete filmove gledati?

13. septembar u 20 h 

Loše obrazovanje Kameron Post (The Miseducation of Cameron Post) 

Film u režiji Dezire Akavan snimljen je ove godine i dobio je Veliku nagradu žirija na najznačajnijem indi festu na svetu – Sandensu.

Film prati sudbinu seksualno ambivalentne tinejdžerke koju igra Kloi Grejs Morec. Ona je uhvaćena u zagrljaju sa drugaricom i zato je šalju u crkveni kamp u kom su „mladi kojima je potrebna terapija za promenu seksualnog opredeljenja“.

Zvuči poznato?

14. septembar u 19 h

Kosooki (Gook) 

Film Džastina Čona (glumca iz Sumrak sage) dobio je Nagradu publike na prošlogodišnjem Sandensu, a ove godine je dobio nagradu Someone to Watch

Kamil ima 11 godina. Afroamerikanka i siroče. Najradije bi zamenila školu sa svojim ličnim malim rajem – prodavnicom patika koju vode dva duhovita i ljubazna brata iz Koreje. Nažalost, dečji san daleko je od sumorne stvarnosti u kojoj je međurasno nasilje svakodnevica.

 14.  septembar u 19 h 

Ingrid ide na zapad (Ingrid Goes West) 

Još jedan nagrađeni film sa prošlogodišnjeg Sandensa, koji je ove godine dobio nagradu Indipendent Movie Award za najbolje debitantsko ostvarenje.

Ingrid (Obri Plaza) je devojka opsednuta društvenim mrežama. Bila je na terapiji zbog proganjanja ljudi. Kada Tejlor, nova lajfstajl influenserka (Elizabet Olsen) privuče njenu pažnju, Ingrid rešava da ostavi sve i krene za njom i njenim heštegom u Los Anđeles.

15. septembar u 19 h

Kreneš pa staneš (Fits and Starts) 

Ovu ironičnu komediju o umetničkom svetu Njujorka režirala je Lora Teruso. Film prati sudbinu Dejvida, pisca koji jedan roman piše već godinama i njegovoj supruzi koja niže spisateljske uspehe. Zbog toga dolazi do napetosti i svađa između njih. Put na zabavu kod agenata njegove žene daje šansu za Dejvida, koji će morati da preživi seriju nemogućih prepreka: od zubara koji piše, preko kritičara koji mu savetuje da promeni ime, do kuguarke – agenta koja u njemu vidi samo jedno.

Posle ovog filma biće obavljena ceremonija dodele nagrade Indie Icon Award Aleksandru Pejnu, uz razgovor s njim i projekciju njegovog filma Smanjivanje (Downsizing) sa Metom Dejmonom i Kristin Vig u glavnim ulogama.

16. septembar u 19 h

Poslednjeg dana festivala biće proglašeni pobednici i dodeljene nagrade, a tek posle formalne ceremonije zatvaranja biće prikazana dva filma.

Mrtve žene hodaju (Dead Women Walking) u 19.30

Ovaj film prati devet priča, sa istim lajt-motivom: Poslednji sati osuđenice na smrt. Film potpisuje Hagar Ben Ašer, koja je svojevremeno debitovala u Kanu. Šta žene koje će biti usmrćene ostavljaju ovom svetu osim zločina i žrtava? Decu koju će drugi usvojiti? Roditelje koji su ih se odrekli? Neostvarene ljubavi? Zatvorska prijateljstva? Suočavanja sa porodicama žrtava…

Zauvek beba (Infinity Baby) u 21 h 

Distopijski film Boba Bajingtona predviđa budućnost u kojoj ćete moći da kupite bebu od tri meseca koja nikad više ne poraste, kojoj se menjaju pelene jednom nedeljno i koja nikad ne plače. Sve će biti potaman za one koji bi da i sami nikad ne odrastu, kao na primer, prodavac beba Ben (Kiran Kalkin), koji svaku svoju devojku, posle seksa vodi da upozna njegovu strogu majku i tako je skine s vrata.

Četvrto izdanje festivala nezavisnog američkog filma vredi pogledati i pratiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share