PIŠE: Aleksandar Bećić

Kada je 2012. Timo Vueronsula, finski reditelj i scenarista posle šest godina konstantnog onlajn prikupljanja novca i paralelnog snimanja istog konačno izmontirao Iron Sky, ljubitelji naučne fantastike bili su uvereni da nam stiže potpuno iščašena priča

Od Vueronsule i nije mogla da dođe drugačija, jer je njegov prethodni film bio Star Wreck, parodija na Star Trek serijal.

Ovo je bio jedan od prvih filmova koji je većinski realizovan uz pomoć online zajednice i to sa ne baš malim budžetom (oko 10 miliona evra).

Zamislite samo: 1945 nacisti beže na tamnu stranu meseca. A onda 2018. (o, da: to je ona godina što je iza nas) odluče da ponovo osvoje Zemlju. I naravno…

Krene opšti komični SF lom sa sjajnim CGI efektima (osvojili nekoliko nagrada za iste), dobrom glumačkom ekipom (predvođenom veteranom Uto Kierom), odličnom muzikom (Lajbah) i promocijom filma organizovanom u celom svetu, i predpremijerom na 62. Kanskom festivalu.

ALI…

Film u bioskopima zarađuje skromnih 8.3 miliona evra i samo zahvaljujući drugim produktima (CD / Blue Ray za fanove sa dodatnih 20 minuta filma, tzv Director’s Cut) – uključujući video igru i društvenu igru uspeva da postigne pozitivan skor što se tiče profita.

Zašto?

Za sve je kriva kritika: Dočekala ga je na nož, narodski rečeno.

Na sajtu Rotten Tomatoes film je osvojio prosečnu ocenu 4.4/10.

Kritičar portala film.com Vilijam Gos dao je filmu D+ (u našim ocenama 2+) opisavši ga kao „izgubljeni nastavak iz serijala o Ostinu Pauersu sa zastarelim humorom“.

Džef Šenon iz Sietl Tajmsa opisao je film kao „odlična ideja, očajna realizacija“. Lesli Felperin, kritičar magazina

Variety zauzeo je stav da je u pitanju „ostvarenje koje nije dovoljno dobro da postane pravi „brejkaut“ hit, ali ni dovoljno loš da bi sebi mogao da prišije nezasluženi status kultnog filma“.

SREĆOM, FINCI NE ODUSTAJU 

Neposredno po svetskoj premijeri, Voeronsula najavljuje film koji će biti nastavak: Iron Sky: The Coming Race, ali i film koji bi trebalo da bude prethodnica. Pola godine kasnije, zvanično se najavljuje snimanje nastavka i počinje kraudfanding kampanja preko Indie Gogo-a. Okvirni budžet 13 miliona dolara.

I ovaj film je, baš kao i prvi deo Iron Sky – baziran na teoriji zavere. Ovaj put – omiljena teorija je Vril (oblik energije kojim raspolaže izuzetno moćna rasa koja živi pod zemljom).

Prema dostupnom delimičnom sinopsisu, radnja se odvija nakon 20 godina od destrukcije planete Zemlje i Meseca (što se moglo videti u prvom delu). Zemlja više nije planeta pogodna za život, a poslednji preživeli žitelji Zemlje su se smestili u ostacima nekadašnje naci baze na tamnoj strani Meseca.

Kolonija Zemljana na Mesecu ima svoju fašističku vladu i nekoliko religija – uključujući i Džobiste (kult okupljen oko učenja Stiva Džobsa).

Kćerka glavnih likova iz prvog dela filma po imenu Obi Vošington otkriva da postoji mogućnost da na samoj Zemlji postoji još preživelih, koji su se sakrili u gradu smeštenom u centru Zemlje.

Snimanje ovog nastavka je počelo 2015, a ceo proces je zbog tvrdoglavosti Voeronsule da u film ubaci „još neke scene“ izaziva ozbiljna kašnjenja: Film je najpre trebalo da bude prikazan u januaru 2018, potom u avgustu prošle godine, ali je i taj rok probijen.

Konačno, film će biti prikazan u Finskoj 16. januara 2019.

Kada će doći u Srbiju – zavisi od potencijalnih distributera. Mi smo ostavili poruku da želimo da gledamo ovaj film i u našim bioskopima. I nadamo se da će to biti brzooooo…

DA NE ZABORAVIMO

Već se radi i Iron Sky 3. Zove se „The Ark“ (Barka). I… Finci ga pripremaju sa Kinezima. A rok su već probili. Ali… Šta se može.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 Shares
Share4
Tweet
Pin
Share
Share