Violina i harmonika će dominirati  u Beogradu od 29. septembra do 3. oktobra.

Za nešto više od 10 dana, koncertima u Dvorani Kolarčeve zadužbine, otpočeće osmo izdanje World music festivala Todo Mundo.

Te prve večeri, pred domaćom publikom će se predstaviti nekoliko umetnika čiji koncertni nastupi krase gradove širom sveta.

Svetlana Spajić je sa svojom Pjevačkom družinom nastupala na četiri kontinenta. Bile su važan deo predstave The Life and Death of Marina Abramović legendarnog Boba Vilsona. Pred sam nastup biće objavljen njihov novi album Igrali se konji vrani.

Lajko Felix, s druge strane, već je označen kao moderni Paganini, kako u svetu tako i u rodnoj Srbiji. Ovaj put, takođe u Kolarcu, on će nastupiti sa svojim novim triom.

Festival će 3. oktobra u sali Studentskog kulturnog centra zatvoriti beogradski sastav Shira u’tfila, svojim obnovljenim programom sefardske muzike, specijalno pripremanim za ovaj nastup.

Domaće iznenađenje stiže iz Norveške – violinista Daniel Lazar je rođen u Beogradu, ali se na studijima u Norveškoj upoznao sa Tuzlakom, harmonikašem Almirom Meškovićem i napravio sjajan duo, čiji je album Roots fascinirao evropsku kritiku.

Od stranih gostiju, duhove će uzburkati jermensko-turska saradnja svirača duduka Vardana Hovanisijana i sazlije Emrea Giltekina, u SKC-u 30. septembra, kao i prvi beogradski nastup svetski slavne harmonikašice Merime Ključo, koja svoj novi projekat Lume ostvaruje sa pevačicom Jelenom Milušić, poslednje večeri festivala, 3. oktobra u istoj sali.

Fokus ovogodišnjeg festivala je Muzika Mađarske. Nastupiće čak 15 muzičara iz Mađarske, a posebnu pažnju privlači grupa Babra, koja je debi albumom i sjajnim nastupima već najavila izuzetnu karijeru. Oni izvode muziku južnoslovenskih naroda, poput njihovih uzora, Ansambla Vujičić i grupe Söndörgő. Drugi mađarski sastav je Magos, koji će predstaviti muzičku magiju Transilvanije.

A za sve koji misle da je španska muzika samo flamenko, iznenađenje stiže u vidu grupe Vigüela, iz sela u centralnoj španskoj regiji Kastilja. Njihov nastup u Studiju 6 Radio Beograda će moći da čuju i vide gledaoci i slušaoci Trećeg kanala RTS i Radio Beograda 3.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

29 Shares
Share29
Tweet
Pin
Share
Share