Na izložbi “Ex-Yu – Next You” u okviru petog Nova Festivala, svoje radove je predstavilo 16 autora različitih generacija povezanih sa ovim prostorima na različite načine.

Oni su dali svoja viđenja fenomena „eks-Ju” i svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Odabrani autori neguju autorski izraz u stripu i prisutni su na andergraund sceni, u izdavaštvu i novinama, izložbama, a neki objedinjuju svoj rad u više medija.

Matija Pisačić je maturirao na temu stripa, dok je Bogdan Milošev svoje prve stripove nacrtao tek nakon odlaska u penziju.

Irena Jukić Pranjić

Irena Jukić Pranjić predaje strip na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, a Zograf redovno objavljuje svoje radove u listu „Vreme”.

Jakob Klemenčić jedan је od osnivača ljubljanskog časopisa „Stripburger”, dok je Simon Vučković inicijator i predsednik Udruženja strip autora Crne Gore.

Crtice iz života, često sa autobiografskim referencama, karakteristične su za Borisa Stanića, Leu Kralj Jager i Marka Malka.

Atanas Botev, Darko Dacović i Fransis Lutes aktivno stvaraju u više medija.

Andergraund scenom već dugo vlada Wostok, dok mu se nedavno pridružio i Ilija Jakovljević. Autorsku strip scenu u Zagrebu nedavno su obogatili i Ivan Stanišić i Zdenko Mikša.

Jakob Klemenčič

Nova Festival je višednevna umetnička manifestacija osnovana 2015. godine sa ciljem da publici predstavi savremene umetničke prakse, sa naglaskom na eksperimentalne pristupe i slobodu u kombinovanju žanrova i stvaralačkih tehnika. Nakon nekoliko izdanja sa muzičkim programom u fokusu, Nova Festival se u poslednje dve godine sve intenzivnije bavi modernim autorskim strip stvaralaštvom, koje čini okosnicu ovogodišnjeg programa.

Ovogodišnje izdanje Nova Festivala traje do 18. oktobra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share