„Potpisao sam sporazumni raskid sa direktorom (Filmskog centra Srbije, op. aut.) Bobanom Jevtićem po kome su se obe strane saglasile da ne postoje uslovi pod kojima bi film normalno mogao da nastavi da se radi. To je ono što je dokumentovano i van toga nemam dodatnih komentara“.

Ovo su reči koje je potpisao Svetozar Cvetković.

Ovo su reči koje je u jutarnjem programu Televizije Prva pročitao Srđan Predojević.

„Ne postoje uslovi pod kojima bi film normalno mogao da nastavi da se radi“.

U Srbiji. Demokratskoj zemlji. U kojoj nema cenzure. U kojoj je sloboda mišljenja i izražavanja garantovana Ustavom. Ne postoje uslovi.

Boban Jevtić je u istom tom jutarnjem programu, na zahtev voditelja da pojasni slučaj – rekao da su se „obe strane složile da je najbolje u nastalim okolnostima zapravo da se taj ugovor raskine“.

Šta su nastale okolnosti?

Ne znamo.

Jevtić kaže da su okolnosti „izazvane 15. septembra, kada je jedan dnevni časopis (?!) objavio veliki tekst o FCS u kome je izneo tvrdnju da Centar finansijski podržava i bira antisrpske filmove“.

Ko je javnost koja je zabrinuta za sadržaj filma (čiji je scenario, podsetimo, izmenjen bez saglasnosti scenariste Dimitrija Vojnova)?

Ne znamo.

Šta je sledeće?

Ne znamo.

Znamo samo da će sredstva u iznosu od 30 miliona dinara, izdvojena za ovaj film, biti vraćena Filmskom centru Srbije. Direktor ove ustanove u gostovanju na Televiziji Prva nije ni reč pomenuo o „nepoštovanju procedure“, koju je u prethodna dva dana stavljao u prvi plan braneći odluku da „Mezimica“ bude u suštini – stopirana.

Hoće li biti pokrenuta fundraising kampanja kako bi ovaj film ipak ugledao svetlo dana?

Ni to ne znamo.

Mi, izgleda – ništa ne znamo.

Ali volimo da se igramo „jerječkinje – barjačkinje“…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share