Filmski centar Srbije potvrdio je da će Teret, film Ognjena Glavonića  biti distribuiran u inostranstvu.

Teret je premijerno prikazan u Kanu, a potom na Sarajevo film festivalu, gde je nosilac glavne uloge Leon Lučev osvojio nagradu Srce Sarajeva za svoje glumačko tumačenje lika.

FILM KONTROVERZI 

Teret je zbog teške, specifične i kontroverzne tematike izazvao oštre polemike u srpskoj javnosti pre nego što je prikazan. Suočavanje sa prošlošću Srbiji očito tek predstoji.

Kako bilo, zahvaljujući distributerskoj kući Grasshopper Films, Teret će biti prodat na tržištu Amerike, a za ovo ostvarenje zainteresovan je Nour Films (Francuska), La Aventura (Španija), kao i Lemon Tree (za područje Kine).

Na prostoru bivše Jugoslavije film će distribuirati Five Stars Film Distribution, a u Centralnoj i Istočnoj Evropi – HBO TV.

I ZLOGONJE TRAŽENE

Filmski centar Srbije, koji je finansijski podržao Teret, ali i ostvarenje Zlogonje, navodi da će i ova filmska priča iz naše zemlje doživeti mnogo prikazivanja u inostranstvu.

Naime, berlinska distributerska kuća Pluto Films, zaključila je ugovore za distribuciju filma za teritorije Severne Amerike, Nemačke, Kine, Danske, Litvanije i Poljske.

New Horizons Film Festival u Poljskoj  biće domaćin projekcija Zlogonja u 22 veća poljska grada.

Film koji je označio početak rediteljske karijere Raška Miljkovića u martu je premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu  TIFF Kids u Torontu, gde je osvojio nagradu žirija mlade publike.

Film je prošle sedmice prikazan i u Dečijem programu Sarajevskog filmskog festivala, a predstavio se publici i na prvom izdanju Dunav Film Festa u Smederevu.

Taramount Film, ovdašnji distributer ovog ostvarenja, početak distribucije u Srbiji zakazao  je za 27. septembar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share