Samo tri dana trebalo je našem filmu Teret, debitantskom radu Ognjena Glavonjića da osvoji američke filmske kritičare.

Ovo naše ostvarenje, koje je do danas prikazano na više od 80 festivala na kojima je dobio 25 nagrada, započeo je nakon Francuske i Španije, bioskopsku distribuciju u SAD 30. avgusta.

Premijera je održana u njujorškom Linkoln centru, organizatoru Njujorškog filmskog festivala. U ovom centru film će nedelju dana biti prikazivan u pet termina dnevno.

Teret su u Njujorku predstavili producent filma Stefan Ivančić i direktorka fotografije Tatjana Krstevski. Od 6. septembra, „Teret“ će se naći i na repertoaru bioskopa u Čikagu, San Hozeu i Santa Feu.

Reakcije američke kritike su izuzetno pozitivne te je na listi filmova koji ove nedelje ulaze u bioskopsku distribuciju portala „Rotten Tomatoes“  „Teret“ trenutno jedini film sa stopostotnim pozitivnim prikazima.

U Njujork Tajmsu film je izabran za “Critic’s Pick“, tj. izdvojen je kao „izbor kritičara“ ove sedmice. Odlične kritike pojavile su se i u nekim od najrelevantnijih  časopisa za film i kulturu kao što su Film Comment, Artforum, sajtovima RogerEbert.com, NPR, The Wrap, A.V. Club…

Većina američkih kritičara istakla je da „Teret“ oštro kritikuje NATO bombardovanje Srbije, kao i da je to film koji na jedinstven način prikazuje i poziva na odgovornost, ali i razumevanje života i ponašanja običnih ljudi u Srbiji, te nudi novi, kompleksniji pogled na ratove u bivšoj Jugoslaviji.

Uticajni portal „Roger Ebert“ ocenio je film sa četiri od četiri zvezdice, uz zaključak da se radi “očaravajućem debitantskom filmu“ i „jednom od najboljih filmova ove godine“.

Glen Keli, kolumnista „Njujork Tajmsa“ je rekao da “film čija je radnja smeštena u Jugoslaviju uništenu nasiljem postavlja snažna pitanja o ličnoj odgovornosti“.

“Film puta sa tmurnom paletom i jezgrovitim ali suptilnim scenarijem, Teret skladišti dubine ispod svoje na prvi pogled minimalističke površine, kompleksnosti koje se otkrivaju i oživljavaju u usputnim dijalozima, pogledima i potentnim detaljima.“ piše Imogen Sara Smit u Film Comment-u.

“Teret je promišljena studija karaktera, ali srce filma zapravo čine ratom opustošeni pejzaži koji se prostiru iza blatnjavih prozora kamiona, kao i usputne stanice na kojima se glavni lik zaustavlja tokom filma.“ napisao je Skot Tobajas iz NPR-a.

“Iz užasa rađa se refleksija, a ovaj izvanredni film svedoči o tome da prošlost ne mora uvek biti samo prolog, čak i kada se istorija ponavlja tako često.“ kaže Kristofer L. Rid sa sajta Film Festival Today.

Podsećamo, „Teret“ je jedan od šest prijavljenih kandidata za izbor srpskog predstavnika za nagradu Oskar.

„Teret“ je između ostalih osvojio nagrade za najbolji film na Festivalu Autorskog Filma u Beogradu, Zagreb Film Festivalu, nagradu za najboljeg reditelja na festivalu u Marakešu, kao i Srce Sarajeva za najboljeg glumca koje je dobio Leon Lučev.

Pored Leona Lučeva u sporednim ulogama se pojavljuju i Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Igor Benčina i Ivan Lučev.

Producenti filma su Dragana Jovović, Stefan Ivančić i Ognjen Glavonić ispred producentske kuće Non-Aligned Films iz Srbije, dok su koproducenti Cinema Defacto (Francuska), Kinorama (Hrvatska) i Three Gardens Film (Iran). Scenarista i reditelj filma je Ognjen Glavonić, direktorka fotografije Tatjana Krstevski, montažerka Jelena Maksimović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 Shares
Share15
Tweet
Pin
Share
Share