(The) Lesser Men imaju novi album “Bedrooms”. Koji počinje pesmom “Badrooms”. Počinje sanjivo – leganjem ili buđenjem u cik zore, svejedno. Ta sanjivost njihovog zvuka nije nova – pominje se u nekoliko prikaza njihovog prvog albuma “Vacation Freeze” a, kako vidim, preneta je i na drugi. To je očigledno  konstanta njihovog izraza. Sve ostalo je varijabila. Tako se broj članova povećao sa tri na četiri, samim tim dodat je jedan muzički instrument – sintisajzer, koji postaje centralna tačka zvuka benda. Koliko sam ukapirao iz šturih podataka koji se mogu naći na netu, Lesser M. Basic je sa gitare prešao na synth, Neven Svilar je preuzeo gitaru a ritam sekcija je ostala ista. Koliko je to promenilo njihov zvuk? Pa, otprilike onoliko koliko se The Replacements razlikuju od R.E.M.! Rekli bi ljudi mnogo a u suštini malo. Sintisajzer se stopio sa dotadašnjim zvukom grupe obogativši pri tom aranžnmane, ali, kao što već rekoh, sanjivost je ostala. Ostao je i dar za pravljenje pop pesama. I sami su se duhovito ali i tačno deklarisali kao “adult disoriented rock”. To je ta Replacements – R.E.M. linija bitlsoidnog indie-rocka sa pojačanom ritam sekcijom. Nije to ona teška za podneti melanholija – to je prijatna sanjivost. Spoljašnja manifestacija oba ta stanja je približno ista, samo što te ono prvo spušta za razliku od drugog koje te omekšava. Ali, to su već finese koje ne bi trebalo da vas zanimaju.

Lični favorit mi je pesma koja otvara album, “Bedrooms” sa najizraženijim “dreamy soundom” koga sam ikada čuo od domaćih bendova. Vokali u njoj zvuče super. Baš kao i u sledećoj, takođe odličnoj “Sometimes So”. To je pesma u kojoj se poigravaju sa tempom – usporavaju i ubrzavaju više puta u toku pesme. Naredne dve stvari, “This Won’t Hurt (Long Enough To Cry)” i “Summer’s Gone” su brzanjci s tim da ovu drugu ne peva Lesser M. Basic već Neven Svilar što se odmah da primetiti (peva je u glam-rock maniru). “Hours” donosi smirenje ali samo za kratko – “Vacation Freeze” (znate da se tako zvao njihov prvi album) počinje žestoko ali se brzo usporava do srednjeg tempa. “Useless Men Think-Tank” i “(Take Me To) Damask” odudaraju od ostalih stvari – prva me asocira na  onu staru Led Zeppelin pesmu “In My Time Of Dying” (moram priznati, čudna asocijacija!) a druga ima taj bliskoistočnjački gitarski solo koji čini da se razlikuje. Još nešto, u njima su sintisajzeri najvidljiviji. Poslednje tri su posložene na sledeći način: “The Beat” je brza, pa “Never Tell”, prva balada na albumu i na kraju “The Cycle” kojom pravimo pun krug I vraćamo se ka početnoj “Bedrooms”. Da, “The Cycle” verno rekonstruiše onu sanjivu atmosferu s početka albuma i prosto te tera da pritisneš “replay” dugme.

Posle svega, očigledno mi je da se radi o vrlo dobrom albumu bez “fillera” ali i bez hitova. Sviđa mi se pomak koji su napravili u odnosu na svoj prvi album “Vacation Freeze”. Dovoljno veliki da prošire krug svoje publike, pre svega onima koji vole sintisajzere iako tu uspešnost te namere pomalo dovodim u pitanje time što  meni, osvedočenom protivniku sintisajzera, njihova primena u muzici (The) Lesser Mena uopšte ne smeta. Toliko se dobro uklapaju u njihov indie-rock. Što znači da ih ljubitelji elektronike verovatno uopšte neće registrovati. Bez obzira na to, mislim da su svoju muziku, dodavanjem još jednog, sintisajzerskog sloja, obogatili na pravi način.

PS – pripremajući se za pisanje ovog prikaza pročitao sam raport sa njihovog koncerta iz 2012-te koji je proročki napisao Gogo Pavlov za potlistu. Rekao je doslovno ovako – citiram: “S kvalitetom ili uvjerljivosti benda nikakve veze nema moja procjena o dvadesetak koncerata i dva demo albuma prije raspuštanja – volio bih da me netko za pet godina na promociji njihova trećeg studijskog albuma podsjeti na netom iznesen promašaj…”. Evo, ja ga podsećam. Ali nije bio promašaj – sve je Gogo u tom svom tekstu lepo rekao i predvideo, osim činjenice da se na moju, a verujem i njegovu sreću nisu raspali. Pet godina od tog trenutka jesu stigli do svog trećeg diskografskog izdanja, i bolji su nego ikada!

Srđan Strajnić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share