Nekako neprimetno provukla se kroz današnji datum jedna tužna godišnjica: godišnjica smrti velikog Arsena Dedića, koja je u potpunosti nestala u senci vesti o jučerašnjoj smrti Arete Frenklin.

Malo je poznato da je njegovo pravo ime bilo Arsenije i da ga je dobio po Arseniju Čarnojeviću. Rođen je u Šibeniku, 28. jula 1938. godine i ostavio je neizbrisiv trag u muzici ovih prostora.

Bio je pravi pesnik među muzičarima i muzičar među pesnicima.

Prvo muzičko obrazovanje stekao je u osmoj godini, učivši flautu i klavir. Isprva je studirao pravo, a onda i Muzičku akademiju na kojoj je diplomirao 1964. godine.

Za vreme studija komponovao je dela ozbiljne muzike i pisao tekstove za zabavnu muziku pod pseudonimom Igor Krivmov.

ALBUMI I DISKOVI

Prvu ploču objavio je sa ljubljanskim Diksieland ansamblom i na njoj su «Zapleši tvist», prepev «Let`s twist again» Čabi Čekera (Chubby Checker) i „Rođena za mene“ ili „Nata per me“ Adrijana Ćelentana.

Za prekretnicu u njegovom muzičkom stvaralaštvu „kriva“ je 1961. godina, kada je Arsen otkrio Đina Paolija, italijanskog autora koji je uticao na njegovu autorsku sigurnost.

Pesmom Onaj dan prvi put se predstavio kao kompletan autor na Splitskom festivalu 1963, nakon čega slede pesme Nevoljen i legendarna numera Okus soli.

Prvi solistički koncert održao je 1965. u beogradskom Domu sindikata, a četiri godine kasnije objavljuje svoju prvu LP ploču Čovek kao ja na kojoj su već poznate pesme Moderato kantabile, Kuća pored mora, Bit ćeš uvek moja i apsolutno svevremena pesma Sve što znaš o meni.

Drugi LP (Arsen 2) potvrđuje da muzička scena tog doba ima vrhunskog autora: O mladosti, Ne plači, Takvim sjajem može sjati samo su neke od numera koje se i danas brane od zaborava.

Arsen 1973 objavljuje dupli album Homo Volans, i dobija poziciju glavnog kantautora tog vremena uz hitove Tvoje nežne godine, Laku noć muzičari i Modra rijeka.

Tokom sedamdesetih godina Arsenove pesme izvode Bijelo dugme, Josipa Lisac, Zdravko Čolić i mnogi drugi.

Redovno piše pesme za svoju suprugu – Gabi Novak, a osamdesetih godina snima i zajedničku ploču sa Zoranom Predinom, legendarnim frontmenom Lačnog Franca, pod naslovom Svjedoci priče.

U numeri Domovina, Predinu i Arsenu se pridružuje i Bora Đorđević.

Dedić pravi veliku pauzu u snimanju ploča i sledeći album objavljuje tek 1993. zajedno sa Gabi i njihovim sinom Matijom za klavirom. Kroz pesme Između nas rat je stao, Miris jeftine hrane, Majka hrabrost i Mocartova godina 1991. Dedić daje svoje mišljenje o sukobima na prostoru ex-YU.

Osim albuma na kom je objavio pesme koje je pisao za dalmatinske klape, Dedić 1997 objavljuje CD Ministarstvo straha, na kom je istoimena pesma, ali i pesme Ratni profiteri, Tvoje tijelo moja kuća.

Poslednji album, Rebus, Arsen je objavio 2008. godine, za Jugoton.

NE DAJ SE INES

Prvu knjigu poezije Brod u boci Dedić je objavio 1971. godine. Ova knjiga doživela je brojna izdanja i impresivan tiraž od osamdeset hiljada primeraka. Glavna „zvezda“ ove knjige poezije je vanvremena Ne daj se Ines.

Sa Matijom Skurjenijem je objavio knjigu za decu Zamišljeno pristanište (1975), pa Narodne pjesme (1979), Canto e poesia (1983), sa fotografom Tomislavom Risićem Zagreb i ja se volimo tajno (1986) i Hotel Balkan.

Krajem 1997. godine Dedić je objavio knjigu „Stihovi“ u kojoj su sakupljeni materijali iz njegovih knjiga, kao i nove pesme.

Za svoj rad Dedić je dobio brojne nagrade za doprinos autorskoj pesmi u Evropi.

Polovinom 2014. gotovo s bolom je izrekao: „Bilo bi bolje da smo prestali da se preslišavamo da li je tačnije reći amen ili amin“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share