Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem pilot epizode serije “Senke nad Balkanom 2”  Dragana Bjelogrlića završeno je dvanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE.

Umetnički direktor festivala, Darko Bajić zahvalio se publici na velikom odzivu rekavši da su upravo oni dali srce festivalu i da će se po tome pamtiti ovogodišnje festivalsko izdanje.

Teona Mitevska Strugar, rediteljka filma “Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“ primajući glavnu nagradu – Gran pri “Živojin Žika Pavlović” za najbolju režiju rekla je:

„Nije lako biti reditelj, ali ja jako volim svoj posao. Živela umetnost, živeli autorski filmovi, živela beskompromisnost, živela hrabrost, i u duhu crnog talasa – živeo dobar film. ”

Nataša Ninković, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu “Ajvar” pozdravila je publiku putem video poruke istakavši da joj je neizmerno žao što nije u mogućnosti da primi nagradu u Leskovcu:

“Jako sam srećna što sam primila ovu nagradu. Zahvaljujem se žiriju što je prepoznao moj i Sergejev rad u ne baš lakoj konkurenciji. Zahvaljujem se i mojoj rediteljki Ani Mariji Rossi što je napisala ulogu za mene i što me je spojila u kadru sa mojim kolegom sa klase. Nije bilo lako držati Sergeja na jednom mestu mesec dana, ali se isplatilo. Leskovačka publiko, hvala i vama što nas uvek podržavate. Žao mi je što neću biti u prilici da vam se uživo poklonim, ali verujem da ću uskoro biti u mogućnosti da to ispravim.”

Video porukom publici su se obratili i Sergej Trifunović, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu u filmu “Ajvar” kao i Ivan Salaj, dobitnik nagrade za najbolju produkciju za film “Osmi povjerenik”.

Radoslav Stanišić, dobitnik Specijalnog priznanja Darka Bajića za film “Poslednji YU filmski romantik” istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što prima nagradu za film koji je posvetio svom profesoru Radomiru Baji Šaranoviću, a još veće zadovoljstvo što mu je, prema njegovim rečima, nagradu uručio Šaranovićev naslednik – profesor Bajić.

Festival je zatvorio reditelj i glumac Mima Karadžić stihovima pesme “Proljeće” Vitomira Vite Nikolića.

LIFFE se tokom svoje jedanaestogodišnje istorije razvio u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca.

Među ovogodišnjim gostima festivala bile su brojne poznate ličnosti među kojima su Bogdan Diklić, Miloš Biković, Lazar Ristovski, Irfan Mensur, Goran Bogdan, Andrija Milošević, Bojana Maljević, Milena Pavlović, Aleksandar Srećković Kubura, Miodrag Radonjić, Andrija Kuzmanović, Ana Marija Rossi, Teona Mitevska Strugar, Ines Tanović, Vladimir Blaževski, Dragan Marinković, Nenad Dizdarević, Bora Drašković, Mima Karadžić, Radoslav Stanišić, Petar Ristovski i mnogi drugi.

Ovogodišnje izdanje LIFFE-a činio je takmičarski program na kom su se našli filmovi po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora i selektora  Darka Bajića. Za prestižne festivalske nagrade takmičilo se pet domaćih i osam regionalnih filmova.

Glavna nagrada za najbolju režiju 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ pripala je makedonskoj rediteljki Teoni Strugar Mitevskoj za film „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“. 

Dobitnik druge nagrade “Živojin Žika Pavlović” je Dragan Marinković za režiju filma “Pijavice”.  Treća nagrada “Živojin Žika Pavlović” pripala je Petru Ristovskom za film “Kralj Petar Prvi”.

Film “Osmi povjerenik” u režiji Ivana Salaja nagrađen je za najbolju produkciju.

Nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu pripale su Sergeju Trifunoviću i Nataši Ninković za uloge u filmu “Ajvar” rediteljke Ane Marije Rosi.

Specijalna priznanja žirija pripala su Zorici Nuševoj za ulogu u filmu “Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“, kao i  Ani Mariji Rosi za režiju filma “Ajvar”. Specijalno priznanje Darka Bajića dodeljeno je crnogorskom reditelju Radoslavu Stanišiću za film „Poslednji YU filmski romantik“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share