Mural posvećen žrtvama terorističkog napada na Bataklan teatar u Parizu, za koji se pretpostavlja da je delo najpoznatijeg anonimnog uličnog umetnika Banksija ukraden je u petak uveče.

“Banksijev rad, simbol sećanja, koji je pripadao svima – meštanima, Parižanima, građanima sveta, oduzet je od nas”, napisali su na svom Twitter nalogu zaposleni u Bataklan teatru.

Mural za koji se pretpostavlja da je naslikao Banksi nalazio se na požarnim vratima teatra u kom je u novembru 2015 u terorističkom napadu tokom rok koncerta poginulo 90 lica, dok je tog dana u celom Parizu poginulo 130 lica.

Prema navodima agencije Rojters, policijski izvor je rekao da su vrata isečena, a da je potom mural odvojen od vrata i prebačen u kombi.

L Parizien tvrdi da su vandalsku pljačku  snimile nadzorne kamere i da je policija već pokrenula opsežnu akciju zbog vandalske pljačke.

Iako ne može da se sa sigurnošću tvrdi da je najpoznatiji anonimni autor uradio ovaj mural, činjenica je da ga je on objavio na svom Instagram profilu, kao i da je ovo nepotpisano delo urađeno u stilu koji se pripisuje istaknutom uličnom umetniku. Slika tužne figure u crno-belom velu, koja ima pognutu glavu i gleda u zemlju u maniru je još nekoliko murala koji su se tokom 2018 pojavili u gradu svetlosti.

Za sve murale pretpostavlja se da dolaze iz Banksijeve kuhinje, jer imaju antikapitalističku i antimilitarističku poruku.

Banksijeva dela sve su traženija na crnom tržištu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

24 Shares
Share24
Tweet
Pin
Share
Share