Izdavačka kuća Samizdat B92 objavila je novu knjigu putopisa: delo Ivane Dukčević „Umetnost putovanja“.

„Priče s putovanja nastale su kao rezultat mog dugogodišnjeg ličnog putničkog iskustva, istraživanja i saznanja o predelima čija istorija, umetnost i kultura su ostavile u meni dubok trag i obogatile moj um i dušu“, kaže Ivana Dukčević.

Knjiga sadrži lična saznanja i doživljaje s putovanja ostvarene u poslednjih desetak godina, i sastoji se iz pet zasebnih delova – razvrstanih prema destinacijama.

U ovoj knjizi, pisanoj u pripovedačkom i putopisnom žanru, inspiraciju za putovanje mogu pronaći zaljubljenici u pejzaže, istoriju, umetnost i kulturu zemalja kao što su Japan, Iran, Turska, Španija i Italija.

„Ono što povezuje putovanja u svaki od ovih naizgled potpuno različitih delova sveta jesu duboko ukorenjena tradicija, istorija koja seže do u daleku prošlost, karakteristike i zanimljivi običaji ljudi, i bajkoviti pejzaži koji svojom ponekad bezvremenom lepotom nalik scenografiji prate tekst“, navodi autorka.

Knjigu je preporučio i Soner Šahin, diplomata, bivši ataše za kulturu Ambasade Republike Turske u našoj zemlji:

„Kako bismo razumeli neku vekovima i hiljadama godina staru zemlju i civilizaciju, često pribegavamo knjigama poput vodiča ili putopisa koje su napisali stranci. Verujem da će i knjiga Ivane Dukčević, koju lično poznajem i s kojom sam imao sreću da sarađujem, biti jedna od njih, jer čini spoj pedantnosti, umetničke osećajnosti i truda.“

Ivana Dukčević rođena je u Beogradu, gde je završila Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna.

Ljubav prema fotografiji i umetničku crtu nasledila je od oca, koji je od njenog najranijeg detinjstva fotografisao i potom crno-bele fotografije pravio u kućnoj laboratoriji, dok je ljubav prema putovanjima nasledila od majke.

Ivana je autorka preko stotinu putopisa za veliki broj štampanih i online magazina, i dvanaest knjiga u formi turističkih vodiča, kao autorka tekstova i fotografija.

Njene putopisne fotografije objavljene su u više brojeva časopisa National Geographic / Srbija, a njena fotografija Karijatida u Atini dobila je Prvu nagradu Narodnog muzeja u Beogradu na konkursu za Najbolju arheološku fotografiju.

Ivana je koautor novog izdanja knjige-vodiča o Srbiji na engleskom jeziku, u izdanju britanskog izdavača Bradt Travel Guide.

Dobitnik je nagrade za dizajn Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu na Oktobarskom salonu. U Beogradu i širom Srbije održavala je predavanja o svojim putovanjima, praćena autorskim fotografijama. Autorka je internet stranice „Umetnost putovanja“.

Radi kao profesorka umetnosti i dizajna sa istorijom umetnosti u dve internacionalne srednje škole u Beogradu, gde predaje na engleskom jeziku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share