Dvanaesti Festival srpskog filma fantastike ove godine biće održan od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru.

Tradicionalno, kao uvodni događaj za ovaj festival obavljena je šetnja zombija centralnim beogradskim ulicama, na kojoj je učestvovao veliki broj ljubitelja fantastike.

Kao i prethodnih godina Festival srpskog filma fantastike posebnu pažnju posvetiće mladim domaćim autorima i njihovim ostvarenjima na planu žanra.

U selekciji je devet filmova koji će se takmičiti za nagradu Koskar u nekoliko kategorija (najbolji film, najbolji efekti, najbolji scenario, specijalna dostignuća), a koje će žirirati Kristijan Milić, reditelj iz Hrvatske, Bojan Vuk Kosovčević, reditelj iz Beograda i Saša Radojević, dramaturg, kritičar i reditelj iz Beograda.

U okviru domaće selekcije biće prikazani kratkometražni filmovi „Žetva“ Aljoše Dakića, animirano ostvarenje „Neputovanja“ Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković, „Zemlja 2.0“ Igora Stanojevića, „Poslednji zapis Leonida Šejke“ Zlatka Stojilovića, „Strašno mesto“ Milančeta Markovića, „Moj prijatelj Leon“ Ane Radulović, „Kamen“ Janka Đurića, „Kroz oko aparata“ Žikice Jovanovića i „Ne vidiš da vidiš“ Alekse Mirosavljevića.

U selekciji su i filmovi iz regiona „Poslednji izazov“ Božidara Trkulje, „Poslednji bunar“ Filipa Filkovića, „Poslednji otpor“ Hrvoja Habljaka, „Kutija“ Dušana Kastelica, „Griža savesti“ Strahinje Mlađenovića.

Od stranih filmova za nagradu Koskar takmičiće se ostvarenja iz Španije, Francuske, Rusije, Amerike, Italije, Meksika i Urugvaja. Poseban program posvećen je Južnoj Koreji i njenog fantastičnoj kinematografiji i na FSFF-u će biti prikazana ostvarenja sa jednog od najčuvenijih festivala fantastike u ovoj zemlji koji se održava u Pusanu.

Festival srpskog filma fantastike će posebno skrenuti pažnju na dva nova ostvarenja. Reč je o filmu dečje fantastike, „Zlogonje“,  koji će otvoriti ovogodišnji festival, a čiji je reditelj Raško Miljković na prošlogodišnjem festivalu odneo Koskara za najbolji scenario za kratkometražni film „Kris“ i ostvarenju „Incoming“ (Srbija, SAD) koje će na FSFF-u imati srpsku bioskopsku premijeru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share