Beograd je dobio novi filmski festival! Neko će reći „Uh, koji po redu“, ali ovaj festival je prvi koji je u Srbiji posvećen jednom čoveku: Bati Živojinoviću.

Posle velikog Festa, sopotoskog tradicionalnog Sofesta, glavni grad je bogatiji za još jednu filmsku svečanost – Valter fest.

„Sasvim je logično da Mladenovac, iz kog je potekao naš verovatno najveći, a svakako najpoznatiji filmski glumac, Velimir Bata Živojinović, oda počast ovakvom velikanu jednim festivalom“, rekao je Branko Miloradović, direktor Centra za kulturu i turizam ove beogradske opštine, idejni tvorac Valter festa.

Posle tradicionalnog pozorišnog festivala „Teatar u jednom dejstvu“, koji svakog oktobra publici u ovoj podkosmajskoj opštini donese krem srpskih pozorišnih predstava, rodila se ideja da se kulturni program u ovoj varoši od šezdesetak hiljada stanovnika obogati i jednim filmskim festivalom:

„U pitanju su akcioni filmovi – jer je Bata bio najpoznatiji po svojim akcionim ulogama. I naravno, nametnulo nam se da se festival zove po najpoznatijoj Batinoj ulozi“, dodao je Miloradović.

Prve večeri, nakon emotivnog otvaranja Festivala na kom je govorila supruga Bate Živojinovića, Lula, prikazan je film Južni vetar.

U takmičarskom programu će, u naredna dva dana, biti prikazano još pet igranih filmova: Patuljci sa naslovnih strana, Zlogonje, O bubicama i herojima, Izgrednici i Ederlesi Rising.

Selektor je režiser, kritičar i nekadašnji selektor Festa Dragan Jeličić. Žiri, u kome su glumica Ana Sofrenović, scenarista i režiser Dušan Milić i producent, dramski pisac, režiser i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Milan Todorović, dodeliće nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca i najbolju glumicu.

Nagrada za životno delo pripala je glumici Branki Veselinović, koja je nedavno proslavila 100. rođendan.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share