Još jedna vrhunska svetska muzička atrakcija dolazi ovog leta u našu prestonicu: Thievery Corporation održaće veliki letnji koncert u Beogradu 26. juna (20:30) na stadionu Tašmajdan!

Beograđane očekuje istinski zvučni i rasplesani spektakl moćne, mnogoljudne live postave benda Thievery Corporation, čiji je osnivač, producentski i autorski duo Rob Garza i Eric Hilton, zaslužan za nastanak čitavog podžanra elektronske muzike oplemenjene upotrebom regea, daba, hip-hopa, downtempa, indijskog trip-hopa i bosa nove, što se čuje u pesmama „The Richest Man In Babylon“, „Sweet Tides“, „Lebanese Blonde“, „Until the Morning“, „Letter To the Editor“…

U svetu muzike američki Thievery Corporation je fenomen za sebe. Kako drugačije objasniti planetarno uspešnu karijeru bez radijskih hitova, visokobudžetnih spotova i podrške velikih diskografskih kuća, a opet sa koncertima širom sveta, uz hedlajnerske nastupe na mega festivalima kao što su Coachella i Lollapalooza, kao i milionskim tiražima albuma i pregledima na Jutjubu?

Suština čitavog projekta bazirana je na intenzivnom muzičkom istraživanju, kog su Garza i Hilton započeli iz Vašingtona debi albumom „Sounds From the Thievery Hi-Fi“ (1996), kada su ih pomalo povezivali sa svežom britanskom trip-hop scenom.

Na idućem „Mirror Conspiracy“ (2000) vokalno im pomažu i Bebel Gilberto i Pam Bricker, a slede „The Richest Man in Babylon“ (2002) i „The Cosmic Game“ (2005), gde su im saradnici Perry Farrell, Wayne Coyne i David Byrne.

Kompilacija „Versions“ (2006) donosi Thievery remikse pesama imena kakva su Sarah McLachlan, Astrud Gilberto, Anoushka Shankar i The Doors.

Željni da nadrastu reputaciju ambasadora downtempo scene, Garza i Hilton potom počinju da kuvaju subverzivne snimke koji odaju njihovu strast ka društvenom aktivizmu, što se čuje na albumima ‘Radio Retaliation’ (2008) i ‘Culture of Fear’ (2011). Nakon odavanja poštovanja bosa nova uticajima na „Saudade“ (2014), Thievery Corporation su duboko zaronili u klasične rege i dab zvukove Jamajke na „The Temple of I & I.“ (2017) i potom „Treasure from the Temple“ (2018).

“Nikad nismo pokušavali da nađemo mesto ‘muzičkoj industriji’. Počeli smo stvarati muziku u (klubu) Eighteenth Street Lounge sa slučajnim komadima muzičke opreme među gajbama sa pićem. Pristup muzici kao producentski duo dopustio nam je da se nikad ne osetimo ograničenima na samo jedan određen zvuk, pa smo prešli mnoge fascinantne muzičke predele“, objašnjava Garza.

Ulaznica za koncert Thievery Corporation 26. juna na Tašu u pretprodaji košta 2.000 dinara (odvojeni su parter i tribine) preko www.tickets.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

56 Shares
Share56
Tweet
Pin
Share
Share