Tokom leta širom Srbije održavaju se brojni festivali i muzičke manifestacije. Malobrojni su koji su tokom godina izgradili prepoznatljivost, jasan koncept i izdvajaju se u mnoštvu sličnih događaja.

Festival ambijentalne i etno muzike Karusel u Čačku, koji ove godine nosi laskav naziv ORIGINAL u pravom smislu te reči po mnogo čemu je poseban i vredi ga posetiti. Održava se već jedanaestu godinu tokom više nedelja, od druge polovine jula do prve nedelje avgusta.

Glavni program ima četiri festivalska koncerta i to ponedeljkom, ove godine 15, 22 i 29. jula i 05. avgusta (prva dva se odvijaju u dvorištu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, a druga dva u velikoj sali Doma kulture, početak 20:30).

Festival ambijentalne i etno muzike Karusel u Čačku, koji ove godine nosi laskav naziv ORIGINAL u pravom smislu te reči po mnogo čemu je poseban i vredi ga posetiti.

Festival ima i svoj predfestivalski program – KARUSEL PLUS u okviru koga će 12. jula u velikoj sali Doma kulture svoj autorski materijal, predstaviti čačanski sastav Stari grad. Koncert počinje u 20:30.

Muzičke radionice kao prateći program festivala, održavaju se u dvorištu i galeriji Narodnog muzeja: od 16 – 18. jula “Drum Room” – posvećen udaraljkama i „Gitara na 100 načina” od 19 – 20. jula od 19:00h.

Postfestivalski program – KARUSEL U GOSTIMA, krajem avgusta, održava se u Gornjem Milanovcu u saradnji sa tamošnjim Kulturnim centrom. Na festivalu su tokom godina nastupali umetnici iz Čačka, svih krajeva Srbije i iz trinaest zemalja. Pored world music izvođača, poput Svetlane Spajić, Braće Teofilović, sastava „Lepi Jova“ iz Novog Sada, sarajevske „Divanhane“, gitariste Murisa Varajića, kroz festival su prošli i sad etablirani sastavi poput niškog Eyout, Fish In Oil, The Naked Katarine Pejak, Trio Sveti i mnogi drugi, ali i Kralj Čačka, Čudesmo, Ethno Jazz Orchestra, Jovan Đević, Dejan Krsmanović, ponikli u Čačku i mnogih drugih poput Atma Mundi Ensembla iz Rijeke, Kuhn Fu iz Holandije, Cedric Hanriot French Stories Tria iz Francuske i mnogih drugi.

Mix različitih muzičkih žanrova koji su medijski skrajnuti, glavno su obeležje fetivala, a ove godine pored neizbežnog world musica, očekuju nas različiti izvođači koji u osnovi imaju jazz u kombinaciji sa drugim muzičkim izrazima, tu je i veče posvećeno americana zvuku, ambijentalna muzika Dejana Ilijića, poseban rock izraz sastava Popečitelji.

Ulaz za sve programe je slobodan, u prijatnom ambijentu prelepog dvorišta UG „Nadežda Petrović“ i rashlađenoj sali Doma kulture.

Posetite Čačak od 12. jula do 05. avgusta, očekuje vas mnoštvo iznenađenja i muzičkih premijera, ovog leta samo u Čačku, The Tapi Project (Indija), Aneta George (Francunska), Aftershock/ Mario Rašić & Nebojša Buhin (Hrvatska) i koncerti domaćih sastava koji premijerno predstavljaju svoj novi muzički materijal.

Dušan Darijević 
autor teksta je tvorac festivala Karusel 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 Shares
Share8
Tweet
Pin
Share
Share