Film Zlogonje, debitantsko ostvarenje Raška Miljkovića, koje je osvojilo srca i velikih i malih gledalaca u Srbiji, film koji je na gotovo svim festivalima na kojima je prikazan pokupio i nagrade, biće prikazan u okviru festivala Sandens (Sundance)!

Festival će biti održan u periodu od 24. januara do 03. februara 2019. godine, a Zlogonje  će biti predstavljene festivalskoj publici u okviru programa za decu (Kids Section). Ovaj deo programa osmišljen je upravo za najmlađe ljubitelje filma.

Sve to je pravi  povod da se čuje i reč reditelja, 

Naš film obuhvata nekoliko vrlo teških i ozbiljnih tema, za koje bi se prosečan gledalac zapitao da li imaju mesta u porodičnom filmu.

Reditelj Raško Miljković na snimanju Zlogonja

Deca su, većinom, rođena sa ozbiljnim kapacitetima i potencijalima, koje nažalost mi (odrasli) iz najboljih namera sputavamo i ograničavamo. Krijemo od njih stvari koje su, svidelo se to nama ili ne, deo naše svakodnevice, potpuno normalne, i iz svih pogrešnih razloga ponekad u našoj zatvorenoj sredini proglašene tabuima.

Deci se problem invaliditeta u velikoj meri ili pogrešno objašnjava, usled nedovoljno obaveštenih roditelja, koji strahuju da pred detetom priznaju da nešto ne znaju, ili još gore, ponekad u potpunosti zaobilazi (iz istih razloga) i onda se ostavlja na detetu da svoje mišljenje oformi samoinicijativno, nekontrolisano, sa mogućim pogrešnim, pežorativnim, stereotipima koji su u velikoj meri rasprostranjeni u našem društvu.

Da li se nešto u tome menja?

Smatram da trenutno živimo u takvom vremenu, gde se sve otvorenije i slobodnije komunicira sa decom, ili se makar u svetu nastoji da se tako postupa, i u celosti podržavam  ovaj trend.

Deluje mi kao da je najzdraviji i najrazumniji način da se sa decom o ovim problemima komunicira kroz medijum koji je njima vrlo dostupan i zabavan i da zato film predstavlja odličnu platformu za komunikaciju.

Nadam se da će se i u najmanjem broju deo publike sledeći put osvrnuti i obratiti pažnju na sve naše sunarodnike, koji žive, bore se i traže svoje mesto u ovom svetu, isto kao i mi, ali bivaju marginalizovani, obmotani u veo nevidljivosti samo zato što je nama lakše da se njima ne bavimo, i mislimo da će ako ih ne primećujemo, negde ispariti i nestati.

Zlogonje su Vaš prvi film. Da li ste mislili da će to biti film za najmlađe?

Iskreno, nisam nikada ni razmišljao o tome na taj način. Nije mi važno kog je film žanra, ili kome je upućen, ako je scenario dobar i ako priča rezonuje sa mojim viđenjem sveta i nekih tema za koje mislim da su važne, a na moju veliku sreću, ovde je bio takav slučaj.

Pročitao sam scenario u jednom dahu i istog popodneva počele su da mi se javljaju slike različitih scena, kadrova i situacija i osetio sam potrebu da se bavim ovim filmom.

Takođe, kao najstariji brat u porodici od četvoro dece, uvek sam se trudio da sa klincima gledam što više filmova koji su meni bili važni u toku odrastanja i da posle o njima i pričamo.

Čitajući scenario prepoznao sam da bi ovo mogao da bude takav film, naročito pošto je jedna od glavnih tema u filmu razvod, a svi smo deca razvedenih roditelja, pomislio sam da bi ovaj film mogao njima da pomogne.

Zato i mislim da je idealan izbor za prvi film. Jako je ličan, a direktno se obraća mojim najbližima.

Koliko vam je rediteljski bilo izazovno to što su glavni glumci deca?

Sve je stvar pristupa. Ja volim da radim sa decom, sa njima nikada nema mistifikacije, nema muljanja, uvek morate biti iskreni i direktni, njima mora da bude kristalno jasno šta likovi osećaju u svakoj sceni, kako bi to onda mogli i da odigraju.

Takođe je jako važno da i sami budete dete (duhom) jer ćete se lakše sporazumeti sa glumcima.

Na moju veliku sreću i radost, dvoje glavnih junaka u našem filmu tumače Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti. Pored toga što su neverovatno daroviti glumci, oboje su natprosečno inteligentni i bezgranično strpljivi.

Kako ste se pripremali sa njima za ovaj projekat?

Spremali smo se skoro šest nedelja pre početka snimanja.

Prolazili smo kroz scenario i razgovarali o tome šta njihovi likovi osećaju u tom trenutku, kako se to nadovezuje na prethodne scene i kako se njihovi likovi postepeno razvijaju u toku filma.

U mnogome je pomogao i Mateja Popović, koji je bio moja desna ruka u tom procesu. On im je zadavao razne glumačke zadatke i igre, kako bi im pomogao da se opuste i polako uđu u likove koje su trebali da igraju, a onda je i u toku samog snimanja, svaki dan bio sa nama i spremao ih za predstojeće scene. Do kraja snimanja su postali nerazdvojni.

Ozbiljna pitanja u filmu predstavili ste na lep i emotivan način. Koliko su vama kao reditelju u takvom identitetu filma pomogli scenario, fotografija, kostim?

Neizmerno mnogo, kao i svi ostali saradnici. Film je timska stvar, najbolje što kao reditelj možete da uradite, jeste da se okružite ljudima koji imaju istu, goruću želju, da urade film na najbolji mogući način.

Pored toga što su moji saradnici deo moje proširene porodice, jer na filmu vi kao ekipa, postanete jedna velika disfunkcionalna porodica, imao sam i tu čast da sam okružen skupinom nestvarno talentovanih debitanata (u većini autorskih pozicija).

Nedeljama smo pričali o različitim aspektima filma i svako od njih je na određen način uspeo da nadogradi originalnu zamisao. Bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće, ni Toronto, ni Zlin, nijedan od festivala, ni reakcije publike na film, ljudi koji su nas grlili i zahvaljivali se što smo napravili takav film, što smo im ulepšali dan.

Svi uspesi “Zlogonja” pripadaju njima, timu talentovanih ljudi, koji su krvlju, znojem i suzama uspeli da izguraju ovaj, za nas, ogromni projekat i pomogli mi da na najbolji mogući način pretočimo reči u slike. Zauvek sam im zahvalan na tome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 Shares
Share7
Tweet
Pin
Share
Share