Zvuk ulice bio je bend koji je obećavao. Pre četrdeset godina su kao klinci podigli prašinu prestonice tadašnje zajedničke države svojim pristupom muzici, Danas ponovo praše. I izdaju svoj prvi album!

Njihovo prvo studijsko izdanje, „Kao začaran“ izdali su za Jugoton – Croatia Records.

Grupa je osnovana 1. decembra 1976. godine, a bend su, osim osnivača i kompozitora bubnjara Slobodana Kokana Popovića, činili i Vlada Divljan – gitara, vokal, Zdenko Kolar – bas, vokal, Dragana Milković (kasnije Dragan Mitrić) – klavijature, Bora Antić – saksofon i Nenad Morgenštern – udaraljke i vokal.

Uz relativno brojne lokalne (beogradske) koncerte, 1978. Zvuk ulice je svirao na Zaječarskoj gitarijadi, kao i na “BOOM 78″ festivalu u Novom Sadu, dok se demo snimak njihove pesme „Amelia“ (uvršten i na album „Kao začaran“) često vrteo po lokalnim radio stanicama. Grupa je stekla kultni status rodonačelnika novog talasa na beogradskoj sceni, koja je sve više rasla.

Nažalost, vanmuzičke obaveze su uticale na rasformiranje benda, posle čega su Vlada Divljan i Zdenko Kolar nastavili sa karijerom u VIS Idolima, gde im se nakon odsluženog vojnog roka pridružio Kokan Popović (aka Kokan Fontana sa albuma Idola „Čokolada“).

Promocija albuma Kao začaran je 31. maja u Klubu Doma omladine Beograd, od 21 sat. Ulaznice su u prodaji preko Ticket Vision mreže po ceni od 500 RSD

Godine 2015. godine, članovi Zvuka ulice su došli na ideju o ponovnom okupljanju originalne postave grupe, ali je tragični i prerani odlazak Divljana, između svega ostalog, omeo i planove o reaktiviranju grupe. Ipak, Kokan i Zdenko su, preslušavajući stare snimke, otklonili nedoumice, odlučivši da Zvuk Ulice mora da živi!

Album Kao začaran jedinstven je muzički amalgam ritmova i stilova, 60’s pop soul – new wave – jazzy iskustava, koje je dodatno aranžerski i producentski izbrusio Koja (Disciplin A Kitschme). Tekstovi pesama konceptualno predstavljaju posebnu zanimljivost – od „kratke istorije Balkana“ („Ovako više ne mogu“), do „genetski modifikovanog senzibiliteta“ („Kao nekad u ponoć“ – inače prvi singl sa albuma) ili pak „drugačijeg pristupa zajedničkoj prošlosti“ (Hej Seleniti).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

51 Shares
Share51
Tweet
Pin
Share
Share